Hårdare tag och mer våld är inte lösningen

Ett allt mer splittrat samhälle skapar rädsla och rädsla ökar risken för våld. Det är ingen raketforskning, skriver Veronica Palm.

Nej, det räcker inte med fritidsgårdar för att knäcka gängen, men en massiv satsning på skolan så den både klarar sitt kompensatoriska uppdrag och kan ge alla barn kunskap och framtidstro, är en bra bit på vägen, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

Nej, det räcker inte med fritidsgårdar för att knäcka gängen, men en massiv satsning på skolan så den både klarar sitt kompensatoriska uppdrag och kan ge alla barn kunskap och framtidstro, är en bra bit på vägen, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Krönika2023-10-21 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ibland är det svårt att hålla hoppet uppe, även för en sådan som jag som har en obotlig tro på människan och hennes vilja att göra gott. Den här veckan har det varit så. Två döda svenskar i terrorattentatet i Belgien. Fullskaligt krig mellan Hamas och Israel med tusentals döda. Och i Sverige häktades i veckan tre barn (barn!) för mord och medhjälp till mord.

Det är fullt rimligt att vilja dra en filt över huvudet och ägna sig åt att se "Gift vid första ögonkastet". Men när vi har gjort det finns världen kvar. Och vi är satta här för att hantera den, så låt mig dela några tankar om tiden.

Det borde vara uppenbart för alla och envar att våld föder våld. Det enda sättet att vända utvecklingen är att inte underblåsa så att det eskalerar.

Terrorister ska fängslas. Det finns inget som helst försvar för riktade mord mot svenska fotbollssupporters. Han som begick brottet ska dömas. Att ta tillfället i akt och sprida vidare hat, som Jimmie Åkesson och flera av hans partikamrater gör är farligt. Den medvetna sammanblandningen av islam och islamism utsätter tusentals svenskar för risken för våld.

Hamas vidriga mördarattack mot civila israeler måste fördömas. På samma sätt måste Israels oproportionerliga vedergällning med bomber och vit fosfor över civila instängda i Gaza fördömas. Hamas är en terrororganisation. De kommer inte skydda Gazas civila. Omvärlden måste ta ansvar, ge humanitärt stöd och underlätta för att kriget stoppas. Att dra in bistånd till Palestina just nu är det dummaste man kan göra. Det både försämrar situationen och motverkar demokrati och utveckling i regionen.

Barn i eftersatta områden, som inte tror att de kommer att leva tills de blir vuxna, som vet att de har ett pris på sitt huvud när de rekryteras in i gängen, måste få alternativ. Nej, det räcker inte med fritidsgårdar för att knäcka gängen, men en massiv satsning på skolan så den både klarar sitt kompensatoriska uppdrag och kan ge alla barn kunskap och framtidstro, är en bra bit på vägen. Och sätta de riktiga skurkarna, de gängledare som utnyttjar barnen, bakom lås och bom.

Om vi ska vända utvecklingen i världen och Sverige måste vi sluta möta varje problem med hårdare tag och mer våld. Ett allt mer splittrat samhälle skapar rädsla och rädsla ökar risken för våld. Det är ingen raketforskning. Ökad trygghet och sammanhållning är det bästa sättet att mota bort rädsla och splittring, och risken för våld. Det finns ingen bättre strategi mot våld än icke-våld.