Här finns en formel för ett växande innanförskap i Linköping

Linköping har ett värstingområde för utanförskap.
Det är förstås illa nog.
– Men Linköping har samtidigt minst 85 områden för innanförskap, skriver Widar Andersson.

Niklas Borg och Kristina Edlund sitter i ledningen för Linköpings kommun. Kanske kan de hitta värdefulla kunskaper och insikter om innanförskapsbyggande i SCB:s och Boverkets rapport?

Niklas Borg och Kristina Edlund sitter i ledningen för Linköpings kommun. Kanske kan de hitta värdefulla kunskaper och insikter om innanförskapsbyggande i SCB:s och Boverkets rapport?

Foto: Jan Novotny

Krönika2024-11-23 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Statistikmyndigheten SCB och Boverket har tagit fram en "Fördjupad analys om utanförskap". Analysen delar in Sverige i 3 363 regionala statistikområden där problem som kriminalitet, bidragsberoende, arbetslöshet och svaga skolresultat bokförs på respektive område. Linköping omnämns ett fåtal gånger i utanförskapsanalysen. När det gäller "anmälda brott" kvalar till exempel området "domkyrkan/slottet" in på Sverigetopplistan medan bland annat Gottfridsberg hamnar på förteckningen över områden med hög arbetslöshet. 

40 av alla dessa områden i Sverige har stora problem med allt. Malmö är värst med hela nio områden på 40-listan, Eskilstuna och Göteborg delar andra platsen med fyra tunga utanförskapsområden var. Linköping representeras av Skäggetorp–Tornby.

Att ha koll på utanförskapet och dess drivkrafter är självklart viktigt för duon Niklas Borg och Kristina Edlund som leder politiken i Linköping. I den meningen tror jag inte att analysen från SCB och Boverket tillför särskilt mycket nytt för Edlund och Borg. Insatser mot skuggsamhället i allmänhet och gängkriminaliteten i synnerhet är, som jag uppfattar verkligheterna, högt prioriterade i Linköpings stadshus.

Om vi vänder på kuttingen och tittar på saken lite mer från andra sidan så framträder däremot en mer tydlig och kanske inte alltid så ofta insedd bild av det svenska innanförskapet. Myndigheterna skriver i sin analys att 83 procent – 2 795 – av alla områden inte har några särskilt stora problem medan 11 procent av områdena har problem med endast en (1) av de utpekade symptomen på utanförskap. 

Linköping är indelat i 93 statistikområden. Väldigt få av dessa områden har några märkbara utanförskapsproblem. SCB:s och Boverkets genomlysning av Sverige och Linköping ger oss ovärderliga kunskaper om vad som fordras av oss medborgare för att Sverige ska fungera som det är tänkt och som de allra flesta vill.

Susanne Zander arbetar som statistiker på SCB. I ett pressmeddelande säger hon att: "Sannolikheten att ett område ska ha en hög generell problematik ökar om det finns en hög andel med bara förgymnasial utbildning, en hög andel ensamstående kvinnor och en låg andel inrikes födda". 

Vilket uttryckt på mer vanlig svenska betyder att Sverige och Linköping fungerar bäst som stabilt välfärdssamhälle när medborgarna överlag är hyggligt utbildade, lever i fungerande familjer och i huvudsak är födda och uppväxta i Sverige. Kort sagt: Här har vi en formel för hur Linköpings innanförskap kan växa.