Diskussionen om gårdsförsäljning har blossat upp igen. Den gör det med jämna mellanrum och brukar alltid följa samma mönster. Först målas det upp bilder av familjen som producerar lokal cider men inte får sälja sina varor under äppelträden på sin gård. Så mysigt det vore om de fick, tänker alla och så utreds hur man ska kunna ändra lagen så att vi alla kan gå runt mellan gårdarna på Österlen med en korg av lokalproducerade flaskor dinglande på armen. När utredningens resultat kommer pekar det varje gång på samma sak: Gårdsförsäljning äventyrar hela det svenska monopolet av alkoholförsäljning.
Vid EU-inträdet för snart 30 år sedan fick Sverige och Finland ett undantag som gjorde att vi inte behöver släppa in andra att sälja alkohol på vår marknad. Skälet var att Systembolaget (i Finland har butikerna det lite skojigare namnet Alko) har monopol på den försäljningen. Utan monopolet faller det undantaget. Då måste vi öppna upp vår marknad för alla, på samma sätt som i resten av EU. Det är vad så kallad gårdsförsäljning egentligen handlar om.
Om man skulle tillåta försäljning av alkohol på fler ställen så har ju Systembolaget, per definition, inte längre monopol på försäljningen. Med det försvinner vår möjlighet att undanta alkohol från den fria marknaden inom EU. Då blir det fritt fram för alla producenter att sälja vad de vill, tänk dig Vodka-kiosker utanför Tinnerbäcksbadet och färgglada shots vid kassan på Ica.
Dessutom är det många mindre lokalproducenter som inte vill sälja sina drycker på sin gård eftersom det innebär en massa krångel. De hänvisar till Systembolaget som har ett utmärkt distributionssystem och är ytterst tillmötesgående med att ta in beställningsvaror. Jag besökte ett destilleri där de löst försäljningen med att ha en pulpet med en Ipad så att besökare kan klicka i sin beställning på gården och sedan hämta upp den på närmaste Systembolag. Smidigt för alla inblandade.
Nu ska alltså regeringen tillsätta ännu en utredning om gårdsförsäljning. Det är väl högst troligt att resultatet blir det samma som i alla de tidigare utredningar. För egentligen handlar frågan ju om att avskaffa Systembolaget och därmed göra det fritt fram för alla stora internationella spritproducenter att kränga sina varor var helst de vill i Sverige. Det skulle öka tillgängligheten och därmed risken för alkoholrelaterade skador (medicinska och sociala) och göra det lättare för unga att få tag i sprit. Men det skulle också försämra utbudet och servicen om försäljning.