Ett misslyckande ska kallas för ett misslyckande

23 september i Är publicerade Dagens Nyheter pÄ nyhetsplats en genomgÄng av de 48 dödsskjutningar som dÄ hittills hade intrÀffat i Sverige under Äret.

Morgan Johansson ses hÀr samtala med poliser vid ett besök i Norrköping i oktober 2020. MÄnga har slitit hÄrt pÄ fÀltet och vid skrivborden. Men det har inte rÀckt till. Staten har misslyckats med att fÄ stopp pÄ gangstermorden.

Morgan Johansson ses hÀr samtala med poliser vid ett besök i Norrköping i oktober 2020. MÄnga har slitit hÄrt pÄ fÀltet och vid skrivborden. Men det har inte rÀckt till. Staten har misslyckats med att fÄ stopp pÄ gangstermorden.

Foto: Henrik Jonsson

Krönika2022-10-15 06:15
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Resultatet av DN:s granskning Àr nedslÄende pÄ en faktiskt sensationellt hög nivÄ. Ingen av de 44 skjutvapenmorden som har anknytning till gangstermiljöerna har klarats upp. Tre av de uppklarade morden var familjetragedier medan den fjÀrde uppklarade dödsskjutningen enligt DN hade en mer lös koppling till kriminella gÀng. Men som sagt; inget av de 44 gangstermorden har klarats upp. (Sedan DN:s granskning har fram till 13 oktober ytterligare fyra mord intrÀffat.) 48 olösta gangstermord av 48 möjliga under Ärets första tio mÄnader. Det Àr ett sensationellt dÄligt resultat som borde leda till gedigen sjÀlvkritik och massiva omprövningar.

SÄdana övningar pÄgÄr sÀkert nÄgonstans mellan skÄl och vÀgg; det hoppas jag i vart fall. Men i det offentliga rummet anslÄr den högst ansvarige politikern en helt annan ton. Justitieminister Morgan Johansson ska snart lÀmna sin post efter Ätta Är i selen. Han Àr en del av den övergÄngsregering som inom en vecka eller sÄ kommer att avlösas av en regering dÀr det ingÄr en ny justitieminister som har utsetts av Ulf Kristersson.

7 oktober i Ă„r publicerade Dagens Nyheter en intervju pĂ„ nyhetsplats med den avgĂ„ende Morgan Johansson. DN:s ingĂ„ng i artikeln Ă€r rakt pĂ„ sak och fullt rimlig: "Sedan Morgan Johansson Ă„r 2014 fick ansvar för bland annat brottsbekĂ€mpningen och den allmĂ€nna ordningen och sĂ€kerheten har Sverige upplevt en vĂ„ldsspiral som saknar motstycke". SĂ„ Ă€r det. Vilket Ă€r dĂ„ Morgan Johanssons eget omdöme om sin insats under dessa Ă„r?  Morgan Johansson sĂ€ger: "Ser vi till det jag har haft hand om – att bygga ut rĂ€ttsvĂ€sendet och ge polisen fler verktyg – sĂ„ Ă€r jag stolt över det jag har gjort". Enligt Johansson har han och regeringen "gĂ„tt in med större insatser Ă€n nĂ„gon annan regering före oss".

Även om det Ă€r sĂ„ att regeringen har gjort allt vad man kunnat och förmĂ„tt under dessa Ă„tta Ă„r sĂ„ Ă€r det enda möjliga konstaterandet att det inte har rĂ€ckt till. Ett "misslyckande Ă€r ett misslyckande och ska kallas för ett misslyckande", sa statsminister Carl Bildt 1992 om sin egen regerings valutapolitik. Morgan Johansson borde ha citerat Bildt. 48 olösta gangstermord av 48 möjliga bara i Ă„r Ă€r inget som nĂ„gon kan vara stolt över; hur man Ă€n vrider och vĂ€nder pĂ„ orden. 48 olösta gangstermord Ă€r ett stort misslyckande och ska kallas för ett misslyckande. 

 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om