Ett misslyckande ska kallas för ett misslyckande

Morgan Johansson ses här samtala med poliser vid ett besök i Norrköping i oktober 2020. Många har slitit hårt på fältet och vid skrivborden. Men det har inte räckt till. Staten har misslyckats med att få stopp på gangstermorden.
Morgan Johansson ses här samtala med poliser vid ett besök i Norrköping i oktober 2020. Många har slitit hårt på fältet och vid skrivborden. Men det har inte räckt till. Staten har misslyckats med att få stopp på gangstermorden.

23 september i år publicerade Dagens Nyheter på nyhetsplats en genomgång av de 48 dödsskjutningar som då hittills hade inträffat i Sverige under året.

Krönika 15 oktober 2022 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Resultatet av DN:s granskning är nedslående på en faktiskt sensationellt hög nivå. Ingen av de 44 skjutvapenmorden som har anknytning till gangstermiljöerna har klarats upp. Tre av de uppklarade morden var familjetragedier medan den fjärde uppklarade dödsskjutningen enligt DN hade en mer lös koppling till kriminella gäng. Men som sagt; inget av de 44 gangstermorden har klarats upp. (Sedan DN:s granskning har fram till 13 oktober ytterligare fyra mord inträffat.) 48 olösta gangstermord av 48 möjliga under årets första tio månader. Det är ett sensationellt dåligt resultat som borde leda till gedigen självkritik och massiva omprövningar.

Sådana övningar pågår säkert någonstans mellan skål och vägg; det hoppas jag i vart fall. Men i det offentliga rummet anslår den högst ansvarige politikern en helt annan ton. Justitieminister Morgan Johansson ska snart lämna sin post efter åtta år i selen. Han är en del av den övergångsregering som inom en vecka eller så kommer att avlösas av en regering där det ingår en ny justitieminister som har utsetts av Ulf Kristersson.

7 oktober i år publicerade Dagens Nyheter en intervju på nyhetsplats med den avgående Morgan Johansson. DN:s ingång i artikeln är rakt på sak och fullt rimlig: "Sedan Morgan Johansson år 2014 fick ansvar för bland annat brottsbekämpningen och den allmänna ordningen och säkerheten har Sverige upplevt en våldsspiral som saknar motstycke". Så är det. Vilket är då Morgan Johanssons eget omdöme om sin insats under dessa år?  Morgan Johansson säger: "Ser vi till det jag har haft hand om – att bygga ut rättsväsendet och ge polisen fler verktyg – så är jag stolt över det jag har gjort". Enligt Johansson har han och regeringen "gått in med större insatser än någon annan regering före oss".

Även om det är så att regeringen har gjort allt vad man kunnat och förmått under dessa åtta år så är det enda möjliga konstaterandet att det inte har räckt till. Ett "misslyckande är ett misslyckande och ska kallas för ett misslyckande", sa statsminister Carl Bildt 1992 om sin egen regerings valutapolitik. Morgan Johansson borde ha citerat Bildt. 48 olösta gangstermord av 48 möjliga bara i år är inget som någon kan vara stolt över; hur man än vrider och vänder på orden. 48 olösta gangstermord är ett stort misslyckande och ska kallas för ett misslyckande. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa