I veckan kom SCB:s stora partisympatiundersökning. Den mest tillförlitliga av alla opinionsundersökningar. Föga förvånande visar den ett ras för alla regeringspartier. Team Kristersson samlar bara 46,1 procent. Liberalerna och Kristdemokraterna halkar ner mot fyraprocentspärren och Sverigedemokraterna backar hela 2,3 procentenheter.
Riktigt så fort brukar det inte gå för någon regering, men så brukar heller inte löftesbrotten vara så tidiga och massiva. Så fort de tog makten meddelade finansministern att bensinpriset sänks med 14 öre. Inte i närheten av vad de sa i valrörelsen. Sverigedemokraterna lovade en sänkning med 10 kronor vid pump för diesel och de andra partierna låg inte långt efter. Ingen lovade 14 öre.
Det första energiminister Ebba Busch gjorde var att berätta att det inte blir något tak för höga elkostnader till 1 november. I valrörelsen gjorde hon en stor sak av att ”Vår sida är överens om det”. Inte konstigt om den som oroas för höga elpriser tänkte att löftet om 1 november och att de var överens skulle innebära att det blev verklighet om de vann valet. Så blev det inte.
En månad senare berättar energiministern om någon form av stöd till två av landets elområden. Det som inte kom i november kommer inte heller i december eller januari. Det kommer kanske börja betalas ut i februari.
Jag har full förståelse för att det är svårt, men att lova tak för höga kostnader från 1 november och sedan kanske leverera en avi till vissa i februari, det är lika illa som att 10 kronor blev 14 öre. Att energiministern sedan har mage att säga att hon står upp för de barnfamiljer som har en svår vinter framför sig, det är inget annat än ett hån. Hon borde veta att de flesta vill köpa barnens julklappar innan jul.
Även statsministern visar på en skrämmande verklighetsfrånvänd attityd när han kommenterar härvan kring elprisstödet med ”Vi har hållit exakt allt som lovats”. Lite ödmjukhet vore på sin plats, både gentemot de som drabbas av en snål vinter och för att uppgiften är svår. Det går sällan att lösa politiska problem med slagord och talepunkter. Det krävs hårt arbete.
Sen bör det också sägas att vi måste ställa om både energi- och transportsektorn. Men att luras i en valrörelse är fel väg. I stället behövs modiga politiker som både tar ansvar för framtiden och gör som de lovar.
Vem gick fram i SCB:n då? Ja, det ska jag inte undanhålla. 34,6 procent, en ökning med 4,3 procentenheter, sa att de skulle rösta på Socialdemokraterna om det var val i dag.