Det här gäller om inte S vill lägga sig platt för SD

Ödeshög, Kinda, Linköping, Vadstena, Söderköping och kanske någon mer av Östergötlands 13 kommuner har politiska styren där Socialdemokraterna och Moderaterna ingår.

Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M) i Linköping styr en av Sveriges största kommuner. Östergötland har också exempel på M+S-styre där S har vågat släppa taget om kommunstyrelseordförandeuppdraget. Vårt län visar flera exempel på hur Sverige kan styras, skriver Widar Andersson.

Kristina Edlund (S) och Niklas Borg (M) i Linköping styr en av Sveriges största kommuner. Östergötland har också exempel på M+S-styre där S har vågat släppa taget om kommunstyrelseordförandeuppdraget. Vårt län visar flera exempel på hur Sverige kan styras, skriver Widar Andersson.

Foto: Emelie Wiman-Lindqvist

Krönika2024-06-08 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag skriver "kanske någon mer" eftersom det kräver en ocean av tid – som jag inte har – för att ta reda på vilka som styr i en kommun/region.

Vilket i allt väsentligt är ett friskhetstecken. Kommunernas och regionernas hemsidor är fokuserade på allt annat än partipolitik. Vilket gör det svårt för mig som är ute efter partipolitiska fakta. Men förhoppningsvis gör det enkelt för den stora majoritet av kommunala/regionala hemsidesbesökare som letar efter fakta om sådant som skolor, psykiatri, vårdköer, bygglov, sophämtning, särskilda boenden, förskolor, geriatrik, blodgivning, sjuktransporter och konkreta beslut i nämnder och styrelser. 

Hur som helst blir det allt vanligare att M och S styr tillsammans i Sveriges kommuner och regioner. Östergötland är påfallande S+M-tätt. Förmodligen är vårt län det mest moderatsocialdemokratiska länet av alla.

Vi är också omgivna av S+M-styren i Nyköpings och Katrineholms kommuner och i Region Kronoberg där Socialdemokraterna och Moderaterna gjorde gemensam sak så sent som i början av april i år. Uppemot 60 kommuner och regioner i Sverige har i dag den 8 juni 2024 politiska styren där antingen S eller M svingar ordförandeklubban i en majoritet/minoritet där också det andra traditionellt stora partiet ingår.

Så kallade "stora koalitioner" där de två största partierna går ihop och styr är vanligt i länder som Tyskland. I Finland håller man fast vid breda samlingsstyren medan Socialdemokraterna och Kristdemokraterna i Tyskland har irrat bort sig. Den nuvarande regeringen i Tyskland består av socialdemokrater, liberaler och av gröna miljöpartister. Det går inget vidare. 

Mina tankar går till de nyliga åtta åren av S+MP-regering i Sverige som trasslade in sig i januari- och decemberöverenskommelser och som till slut krävde uppgörelser med en utesluten gerillakrigare från Vänsterpartiet för att kunna sitta kvar. Det var inte bra och det är inte bra. Att ge små och udda partier stort inflytande är skadligt för tilltron till demokratin. 

S och M på riksplanet bör därför mentalt förbereda sig för att axla ett gemensamt regeringsansvar. Moderaterna har ett alternativ: Samverkan med SD kan fungera. S är för stunden mer alternativlösa; givet de tunga svenska samhällsproblemen. Nästa regering är därför en M+S-regering. Så är det. I vart fall om S inte vill lägga sig platt för SD.