Inte bara våldtäktsregissörer i Hollywood utan också helt vanliga trevliga män i vår vardag som tror att ”nej” egentligen betyder ”försök lite till".
Hon som inte vill ha chefens flörtiga inviter eller kladdiga händer på sig straffas dubbelt. Chansen att han blir fälld för brotten är minimal, men risken för att hon får sparken om hon berättar är däremot överhängande. Den ojämlika maktrelationen gör hennes underläge som utsatt kvinna än större. Och det tystar henne.
1974 hände två stora saker i Sverige. ABBA vann Eurovision Song Contest och Lagen om anställningsskydd (LAS) infördes. Jag är en av alla de svenskar som, inte helt utan patriotisk stolthet, lyssnat på de två nya ABBA-låtar som släppts efter decennier av tystnad. Och kan konstatera att även LAS skulle behöva lite nytt material för att lyfta.
Idag är lagstiftningen så svag att det är möjligt att sparka folk nästan hur som helst. Jo, lagen säger att det ska finnas saklig grund, men sedan finns det möjlighet att göra undantag från turordningen utan att behöva motivera.
På så vis kan till exempel hon som anses riskera att sprida (om än sanna) Metoo-rykten om chefen få kicken utan förklaring. Till det har vi en arbetsmarknad som är fullständigt nerlusad av osäkra anställningar.
Den som har visstidsanställning, behovskontrakt eller SMS-jobb saknar helt anställningstrygghet. Med otryggheten breder en osund tystnadskultur ut sig.
Trots det frodas myten om att det är svårt att bli av med anställda i Sverige, eller kanske just för att tystnaden breder ut sig och det är arbetsgivarna som styr samtalet kring arbetsmarknaden. Men det är inte sant, har aldrig varit.
LAS har alltid gett möjligheter till förhandlade undantag och våra fackliga organisationer har varit tillmötesgående. Fackets viktigaste fokus är så klart att det ska finnas jobb för medlemmarna, så omställning för ökad produktion har aldrig varit några problem. Däremot vill man att det ska gå schyst till.
Precis som ABBA visat så går det att skapa nytt och anpassat till nutid, men ändå med kärnan av soundet kvar. En förbättrad LAS är inte heller en återgång till 70-talet. Arbetsmarknaden ser annorlunda ut. Sverige och vi som bor här är annorlunda.
Ett modernt, dynamiskt arbetsliv kräver både möjligheter till omställning och trygghet för de som jobbar. Det är hög tid att stärka LAS och bryta tystnaden också på arbetsplatserna.
Veronica Palm är S-märkt krönikör och skriver i Corren varannan lördag.