Därför har Socialdemokraterna alltid tyckt så här

Karin Pihl på Göteborgspostens ledarsida skriver förundrat om hur det socialdemokratiska partiet liksom tvärvänder sig fram och tillbaka i stora frågor som Nato, invandring, kärnkraft, EU och annat.

Magdalena Andersson jobbar på för att syresätta oppositionsåren med politikutveckling som ska påminna så mycket som möjligt om att regera på riktigt, skriver Widar Andersson.

Magdalena Andersson jobbar på för att syresätta oppositionsåren med politikutveckling som ska påminna så mycket som möjligt om att regera på riktigt, skriver Widar Andersson.

Foto: TT

Krönika2023-04-01 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Pihl (28 mars) förväntar sig inte "interna diskussioner inför öppen ridå" á la Liberalerna, men av "demokratiska skäl" efterlyser hon lite mer av insyn i hur partiets "politikutveckling" går till. Men icke: "Det är alltid locket på. Det kommer aldrig ut något. S har aldrig fel, har aldrig haft fel och gör aldrig fel".

Själv är jag likt så många andra arbetarbarn i min generation född in i socialdemokratin; mitt i rekordårens storhetstid och samhällsuppbyggnad. Genom sin enorma dominans i politiken och i samhällsförvaltningen i stort under hundra år har Socialdemokraterna utvecklats till ett slags hyggligt och folkligt maktsystem som de flesta tar för naturligt. Det är inget "parti bland partier" utan mer "dom som har hand om det". Andra partier kan därför ha svårt att förstå socialdemokratin. Man går vilse i spegeltänkandet; utgår omedvetet från att andra tänker och fungerar som man själv fungerar och tänker. 

Den som nästan alltid är i regeringsställning sköter sin politikutveckling medan man regerar. I de bästa av tider sker politikutvecklingen glidande och uttalat reformistiskt. Steg för steg flyttar sig politiken så sakta till nya positioner och ståndpunkter. Den långsamma rörelsen gör att man sällan behöver tala om att man nu har ändrat sig eller att den tidigare ståndpunkten var fel. I det långa loppet har socialdemokratin liksom "alltid" tyckt så här.

De många "tvärvändningarna" på senare tid sätter maktsystemet på svåra prov. Reformismen har kanske inte gått förlorad men den är illa klämd. Ryckigheten i regerandet är den avgörande förklaringen. De åtta åren med Reinfeldts alliansregering höll på att ta knäcken på Socialdemokraterna. Men S räddades av Sverigedemokraterna som klev in i riksdagen 2010 och "stal" majoriteten från Reinfeldt. Och nu har Kristersson med hjälp av just SD tagit över rodret. 

Ett maktsystem utan daglig maktutövning på agendan lever farligt. Man kastar sig mellan "framtidspartiet" och partiet för ett "Sverige som är mer som Sverige". Nu har Magdalena Andersson satt igång ett samhällsanalysgrupparbete för att syresätta oppositionstiden. Det är bra. Socialdemokraterna behöver hitta tillbaka till reformismen. Och det är inte fel att nån gång tillstå att man haft fel och att man till och med har ändrat sig.