Dags att avskaffa karensavdraget helt

Minns ni applåderna? Vid den här tiden för ungefär två år sedan uppmanades vi att applådera för sjukvårdpersonalen som kämpade med covid.

Vårdpersonalen kämpade vidare och så gjorde även alla andra som får samhället att rulla: Lagerarbetare, bussförare, butiksbiträden, städare, barnskötare, lastbilsförare, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

Vårdpersonalen kämpade vidare och så gjorde även alla andra som får samhället att rulla: Lagerarbetare, bussförare, butiksbiträden, städare, barnskötare, lastbilsförare, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Krönika2022-04-09 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Då trodde vi att de skulle behöva hålla ut till sommaren och sen kanske få en bonus som tack. Så blev det inte.

Pandemin rasade vidare i nära två år. Vi var många som fick ställa om och ställa in. Jag gjorde skönlitterär debut, men hade releasefest ensam hemma och fick inte göra några författarbesök eller boksigneringar. Det var trist, men inte ett riktigt problem vare sig för mig eller samhället. Jag jobbade vidare och om några veckor kommer den andra boken i spänningsserien om Emilia Berg från Linköping. Så var det inte för alla. Applåderna tystnade ganska snabbt. Kanske för att det redan från början var pinsamt. Vårdpersonalen kämpade vidare och så gjorde även alla andra som får samhället att rulla: Lagerarbetare, bussförare, butiksbiträden, städare, barnskötare, lastbilsförare … 

Bara var tionde som jobbar i ett LO-yrke kunde distansarbeta under pandemin. De övriga har inte möjlighet att jobba hemma om de är lite småförkylda eller om någon i familjen smittar. Åtta av tio LO-kvinnor har jobb som innebär att de är i kontakt med andra människor och både utsätts för mer smitta och riskerar att föra smitta vidare. Karensavdraget avskaffades under pandemin för att dessa löntagare skulle kunna vara hemma vid minsta förkylning utan att själva betala i utebliven lön. Ett bra sätt att både minska smitta och de ojämlika ekonomiska effekterna för de som har jobb som kräver att de är på plats.

Nu är den akuta fasen av pandemi över i Sverige och därför återinfördes karensavdraget i förra veckan. Det är en riktigt dålig sak med det riktigt bra att vi tagit oss igenom pandemin. När många arbetsplatser diskuterar hur de ska dra nytta av att man lärt sig distansarbete, så tvingas åter undersköterskan att bekosta sin sjukfrånvaro.

Samtidigt tillsatte regeringen en utredning som ska föreslå förändringar som gör att karensen ”… inte ska slå olika hårt mot personer beroende på kön, yrke och ställning på arbetsmarknaden”. Det är ju en bra ambition. Men också lite av en tulipanaros. 

Den som kan styra om sitt arbete vid en tillfällig förkylning kan undvika att ta en sjukdag, men det går inte för den som ska köra en buss enligt en fastställd turlista. Det finns bara ett sätt för utredningen att nå sitt syfte: Avskaffa karensavdraget helt för alla. Det skulle öka rättvisan på ett sätt som varken applåder eller tulipanarosor kan förmå.