Bolaget som stÄr stadigt mitt i byn

Andelen unga och Àldre och andelen mÀnniskor med sina kulturella rötter mycket lÄngt bort frÄn vodkabÀltet ökar vilket spÀder ut konsumtionen.

Foto: NTM Redaktion

Krönika2019-09-17 05:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

PĂ„ vĂ„rkanten i Ă„r presenterade föreningen Medieakademin sin traditionella Förtroendebarometer dĂ€r svenskarnas förtroende för institutioner av olika slag mĂ€ts och jĂ€mförs med varandra. Det statliga Systembolaget vann stort. 78 procent av oss i Sverige har stort eller mycket stort förtroende för affĂ€ren som sĂ€ljer alkohol. Bolaget stĂ„r bokstavligt och bildligt talat mitt i byn. 

FörtroendemĂ€tningen frĂ„n i mars 2019 dök upp i mina tankar nĂ€r Moderaterna luftade förslag inifrĂ„n partiet om att Systembolaget bör ha öppet Ă€ven pĂ„ söndagar. Debatten som följt pĂ„ förslaget har varit smĂ„tt –  förlĂ„t uttrycket – sinnessjuk. FrĂ„n vĂ€nsterkantens tassemarker blĂ„ses till storms mot förslaget med ordalag om kapitalism och girighet och social nonchalans mot vanligt folk som har det svĂ„rt med drickat. FrĂ„n den lilla frihetshöger som fortfarande finns kvar trumpetas himlastormande om de ofriheter och det statliga förtryck som nu kan upphöra om Systemet öppnar pĂ„ söndagar.

Sakligt sett finns knappt nĂ„gra belĂ€gg för att söndagsöppet pĂ„ "Gröna skylten" skulle sĂ€tta nĂ„gra djupare spĂ„r i folkhĂ€lsan. Alkoholkonsumtionen gĂ„r stadigt nedĂ„t i Sverige. Enligt föreningen Centralförbundet för Alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har konsumtionen minskat med sju procent under de senaste tio Ă„ren. 

Det Àr ingen plötslig nykterhetschock som drabbat folkhemmet. Demografin styr det mesta. Sveriges befolkning har ökat dramatiskt fort. Andelen unga och Àldre och andelen mÀnniskor med sina kulturella rötter mycket lÄngt bort frÄn vodkabÀltet ökar vilket givetvis spÀder ut konsumtionen nÀr den fördelas per individ.

Dryckesvanorna Ă€ndras ocksĂ„. Vi som dricker, dricker oftare men mindre. Totalminskningen sker under en period dĂ„ alkoholutbudet och tillgĂ€ngligheten har ökat dramatiskt; Ă€ven pĂ„ söndagar. Vi Ă€r sĂ„ledes inte ett folk som mĂ„ste dricka bara för att möjligheten finns. 

Alkohol Àr inte vilken vara som helst. Det vill till att vara försiktig. För mig fÄr Bolaget gÀrna fortsÀtta att vara stÀngt pÄ söndagar. Alla nationella egenheter behöver inte kastas överbord. Framförallt vill jag gÀrna ha kvar Systembolaget. Om förtroendet för Bolaget skulle öka med söndagsöppet sÄ tycker jag dÀrför att nÄgot sÄdant bör övervÀgas. Men som amerikanarna sÀger: Det som fungerar vÀl behöver inte lagas.

Widar Andersson Àr chefredaktör pÄ Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren. widar@folkbladet.se