Att sakna och att drömma är inget att vara rädd för

Sverige är på väg att bli medlem i Nato. Vilket är ett på många sätt helt rationellt beslut. Sverige har aldrig varit något annat än ett västland.

Krönika 30 april 2022 07:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vi ansluter oss till den västliga försvarsalliansen Nato är därför inget stort steg. Men ur ett kanske mer eftertänksamt socialdemokratiskt perspektiv så kan jag lätt känna in betydande stråk av saknad efter tider som har varit.

Den genuine socialdemokraten och tidigare partisekreteraren, riksdagsledamoten, kommunstyrelseordföranden och Motalabördige Lars Stjernkvist medverkade i en diskussion om Nato i SVT:s "Aktuellt" i måndags kväll 25 april. Han levandegjorde de där saknadskänslorna på ett mycket tilltalande sätt. Vi ska inte vara rädda för saknaden. Stjernkvist är tveksam till Nato. Han bär på en socialdemokratisk nedrustningstradition som inte är så vanlig nu för tiden. Under åren som östgötsk riksdagsledamot vållade han visst rabalder med sitt motstånd mot nya statliga satsningar på JAS; stridsflygplanet som tillverkas i Linköping. Nu är det militär upprustning som gäller i Sverige, i Tyskland och överallt. Sanktioner, blockader och massflykt från Rysslands grymma markkrig i Ukraina. Klart att det kändes bättre förr när det till och med fanns hopp om att Ryssland skulle kunna bli en anständig demokrati och krigsriskerna minskade.

 

Katarina Barrling och Cecilia Garme gav nyligen ut boken "Saknad". Boken är laddad med psykologisk och politisk vishet av stora mått. Lars Stjernkvists hållning skulle lätt platsa som ett kapitel i boken. Barrling/Garme skriver om den amerikanske författaren och Nobelpristagaren William Faulkners mantra "Det förflutna är inte dött. Det förflutna är inte ens förflutet". Människor har "tidsdjup" skriver författarna och vi har förmågor att hålla flera perspektiv levande och aktuella på en och samma gång.

Stjernkvist visualiserar det där "tidsdjupet" på ett ärligt och prövande sätt. Att sakna och sörja är inte synonymt med att avfärda nuet och framtiden. Det finns en slags helig treenighet inom all framgångsrikt politiskt ledarskap: Var kommer vi ifrån? Var står vi nu? Vart ska vi? Att ensidigt koncentrera politiken på vart vi ska och samtidigt, för att låna ord av Barrling och Garme, "bryskt avfärda saknaden som nostalgi, det vill säga inget att bry sig om"; det är beteenden som skapar avstånd och motstånd. Vi ska inte vara rädda för att sakna och vi ska inte vara rädda för att drömma. Tvärtom är det sådana övningar som ger oss kraft och förstånd att göra det bästa av nuet.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Politikerdebatt i Vadstena: "Dags för politikerna som står på scenen att bekänna färg"

Politikerdebatt i Vadstena: "Dags för politikerna som står på scenen att bekänna färg"
Affärsliv
Ekonomi

Frågetecken kring elstödsförslag

Frågetecken kring elstödsförslag
Politik

KD pratar "hemliga" pengar inför dold kamera

KD pratar "hemliga" pengar inför dold kamera
Politik

Regeringen föreslår högkostnadsskydd för elpriser – minst 30 miljader ska användas

Regeringen föreslår högkostnadsskydd för elpriser – minst 30 miljader ska användas
Politik

SD-reklam på tunnelbanetåg väcker ilska

SD-reklam på tunnelbanetåg väcker ilska
Visa fler