Årets valrörelse – den konstigaste jag sett

I morgon är det val och jag måste nog klassa årets valrörelse som den konstigaste jag sett.

I morgon avgörs sjukvårdens framtid, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

I morgon avgörs sjukvårdens framtid, skriver Veronica Palm i dagens krönika.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Krönika2022-09-10 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dels för att den har svämmat över av känslor, överbudspolitik och inte minst av korv. Det ska grillas, ätas och viftas med korv i tid och otid. Men det är också en unik valrörelse för att Sverige för första gången har ett rasistiskt parti med häng på ministerposter och en demokratisk höger som i stället för att bjuda motstånd väljer att kratta manegen. 

Men i elfte timman blev det ändå lite härlig politisk konflikt om den fråga som väljarna bedömer som viktigast – sjukvården. 

Ebba Busch åker land och rike runt och säger att hon vill avskaffa regionerna och låta professionen få bestämma över sjukvården. Det kan ju låta bra, men vad hon inte säger är att i Kristdemokraternas förlag till organisering av sjukvården finns det visst regioner. De ska styras av så kallade experter i stället för demokratiska valda politiker som svarar inför väljarna i allmänna val. Och det är inte experter på sjukvård som ska styra, utan experter på sjukvårdsmarknad. Hela idén är att rigga en struktur för privata vårdföretag att verka i, en så kallat opartisk organisation där olika utförare får konkurrera fritt om patienterna. Ökad privatisering utan demokratiskt inflytande helt enkelt. 

Moderaterna, som länge tyckt att regionerna ska avskaffas, har i sina program slagit fast att de vill sälja ut fler sjukhus. De berättar dock inte innan valet vilka sjukhus det gäller. En lite viktig upplysning kan jag tycka. Jag gissar att de flesta väljare är nyfikna på om det är Universitetssjukhuset i Linköping som står på försäljningslistan eller kanske Lasarettet i Motala. Men om detta får vi inget veta, bara att sjukhus ska säljas. 

Jag tycker att det är nog med utförsäljningar och privatiseringar i sjukvården. Det är prövat och det blev inte bättre. Vården och de som jobbar där är redan hårt prövade och det är inte nya marknadsexperiment som behövs. Snarare motsatsen. Det behövs politiker som tar ansvar och prioriterar sjukvården och dess personal. Det behövs mer resurser, kortare köer och ökad tillgänglighet. Och inte minst behöver de som jobbar med att ge oss vård och omsorg fler jobbarkompisar. 

I morgon avgörs sjukvårdens framtid. Jag hoppas att vi slipper få reda på vilka sjukhus moderaterna planerat sälja och att vi slipper både Kristersson och Åkesson som statsministrar i en regering som genomför Buschs omorganisation av sjukvården. Svensk sjukvård förtjänar bättre än mer av privatiseringar och utförsäljningar.