Patientsäkerheten är satt ur spel

Det är hög tid att Sverige återuppbygger de beredskapslager vi en gång hade, skriver Per Sjöswärd.

Flera regioner som tecknat avtal med Apotekstjänst har så stora brister vad beträffar sjukvårdsmateriel att själva vården drabbas, konstaterar insändarskribenten.

Flera regioner som tecknat avtal med Apotekstjänst har så stora brister vad beträffar sjukvårdsmateriel att själva vården drabbas, konstaterar insändarskribenten.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2019-11-04 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På sätt och vis tursamt att vi, medan fred fortfarande råder, fått se hur Just-in-time-logistik, i förening med avskaffade beredskapslager, fungerar. 

Flera regioner som tecknat avtal med Apotekstjänst har så stora brister vad beträffar sjukvårdsmateriel att själva vården inte fungerar. Patientsäkerheten sätts ur spel.  Så kan det gå när inga konsekvensanalyser sker före beslut och dessutom ansvariga (?) beslutfattare, för att vinna egna sporrar, valt bland de lägsta anbuden.

Det är hög tid att Sverige återuppbygger de beredskapslager vi en gång hade och därtill höjer landets självförsörjningsgrad. I nuläget är varannan tugga vi sväljer importerad. 

Det är också hög tid att återinföra lagen om ämbetsmannaansvar. Den lag om sådant vi en gång fick ha avskaffades den 1 januari 1976 och ersattes med de mer kraftlösa reglerna om tjänstefel i Brottsbalken. 

Det får inte heller fungera så att sittande beslutfattare skyller på sina företrädare, och ingen därigenom kan göras ansvarig för vårdslös ämbetsutövning. Ansvaret för ett fattat beslut måste vara livlångt, och ingen ska kunna vägra inställa sig om exempelvis Konstitutionsutskottet längre fram vill ha reda på hur frågor handlagts.

Per Sjöswärd, Rimforsa