Bostadsminister Stefan Attefall säger att regeringen jobbar för att skapa bättre förutsättningar för byggandet och en smidigare bostadsmarknad. Dessa initiativ välkomnas med öppna armar av en enig fastighetsbransch. Men fastighetsbranschen börjar bli otålig.
I vår senaste undersökning, baserad på en enkät gjord av Demoskop som besvarats av 1 100 fastighetsföretag, visar det sig att fastighetsbranschens tilltro till alliansregeringens politik är på den lägsta nivån som uppmätts efter tillträdet 2006. Idag är det färre än hälften av fastighetsföretagen som anser att regeringens politik påverkar deras tillväxtmöjligheter positivt. Samtidigt är det nära en fjärdedel som anser att regeringens politik påverkar dem direkt negativt. Resterande 37 procent tycker att regeringens politik varken gör från eller till. Detta är ett alarmerande resultat som regeringen och bostadsminister Stefan Attefall bör ta till sig.
Fastigheter utgör en betydande del av samhällsekonomin. Nettoomsättningen ligger på 250 miljarder kronor och omkring 50 000 människor är anställda i branschen. I runda siffror bor tre miljoner människor i hyresrätt i Sverige idag och ungefär lika många arbetar i kontor, butiker och andra kommersiella lokaler med privata fastighetsägare som värdar. Att kunna tillfredsställa människors och företags behov av bra bostäder och lokaler är en grundförutsättning för tillväxt och välstånd i samhället.
Samtidigt ser både vi och regeringen en rad bekymmer, inte minst när det gäller bostadsbyggande. Det råder bostadsbrist i nära hälften av landets kommuner och samtidigt minskade bostadsbyggandet under 2011 från en redan låg nivå.
Det är dock glädjande att finansdepartementet nu ska se över de skattemässiga villkoren för hyresrätten. En förändring av beskattningen bör ge direkt effekt på den länge eftersatta nyproduktionen av hyresrätter. Det är någonting som gynnar tillväxten, fastighetsbranschen och framförallt dem som idag står sist i kön på bostadsmarknaden.
Men trots att regeringen har tagit flera steg i rätt riktning för att komma åt problemen på bostads-marknaden så visar vår undersökning att fastighetsbranschen fortfarande väntar på resultat. Mellan åren 2006 och 2010 har branschens förtroende för regeringens politik visat en positiv trend, men år 2011 utgör ett tydligt trendbrott. Sannolikt har förväntningarna från fastighetsbranschen varit högt ställda på den nu sittande alliansregeringen. Regeringens ambition att skapa långsiktiga och stabila villkor utan snedvridande subventioner är god, men det räcker inte. För att återfå branschens förtroende måste regeringen nu skapa positiva drivkrafter för att öka byggandet, för att underlätta skötseln av fastigheter och för att utveckla hyresrätten.
LENNART ALEXANDERSSON VD, FASTIGHETSÄGARNA GFR
RIKARD NORMAN ANSVARIG NÄRINGSPOLITIK, FASTIGHETSÄGARNA LINKÖPING