– Det har gått 16 månader sen vi sågs sist.
Så inledde Annie Wårhem, ordförande för Företagarna i Åtvidaberg måndagskvällens debatt i Företagspark Facetten med representanter för kommunen i panelen och 60-talet åhörare. Inledningen blev en påminnelse om fjolårets utfrågning där debattens vågor emellanåt gick höga.
Då, 2016 var det simhallen och fördelningen av kommunala bidrag till föreningar som fick känslorna att svalla.
Nu, 2017 var frågan om simhallen först ut i programmet. Den ekonomiska föreningen Åtvidabergs simhall har med stöd av flera lokala företag arbetat intensivt för ett återöppnande.
John Gentz, som är aktiv i simhallsföreningen gav några räkneexempel (under förutsättning att den ekonomiska föreningen får hyra simhallen av nuvarande eller kommande ägare). Med nödvändiga investeringar i startskedet på närmare 800 000 kronor, och därefter årliga investeringar under tio år på sammantaget sex till åtta miljoner kronor, skulle föreningen landa i en årlig driftskostnad på 3,6 miljoner kronor.
– Vi vill att kommunen går in med 60 procent i bidrag, sa John Gentz.
Kommunalråden Elisabet Edlund (S) och Mira Wedenberg (M) gav tydligt besked:
– Det finns inte det utrymmet, sa Edlund och konstaterade att inga partier i opposition lagt några egna budgetdirektiv om bidrag till återöppnande av simhallen.
Kvällens moderator Frida Boklund, regionchef för Företagarna Östergötland ifrågasatte kommunalrådens svar och kontrade med att en simhall skulle ge Åtvidaberg ökad attraktionskraft. Det höll Mira Wedenberg med om:
– Jag vill också ha en simhall, men idag kämpar kommunen med sin ekonomi. Vi har skolor som ska klara kraven och äldreomsorg som ska fungera, då räcker inte pengarna till allt. Marginalerna finns inte idag.
Det la sordin för fortsatt debatt. Susanne Forsberg som precis inlett platsutvecklingsprojektet BID 35 gavs istället tid att tala om hur samarbeten kan lyfta en geografisk plats. Hon passade på att bjuda in till ett uppstartsmöte den 10 oktober och betonade att projektet inte bara vänder sig till handeln.
– Projektet är för alla på den här platsen. När man går in i samarbeten då lyfter vi också Åtvidaberg som kommun, sa hon.
Kvällen fortsatte med en rad frågor; byggnation, utbildning, ÅFF-Kopparvallen, biblioteket, fritid för unga, polis, asylboendet på Stallet, näringslivsberedning, riksväg 35, närheten och samarbete med Linköping samt kommunens visionsarbete för 2030.
Någon egentlig debatt uppstod inte. Kommunalråden och fullmäktige ordförande Lennart Haraldsson (S) samt kommunchef Robert Bredberg gav svar på frågor.
Enstaka företagare tryckte på i frågor av vikt för näringslivet. Det gällde främst en upprustning av riksväg 35, där flera företagare starkt uttryckte behovet bland annat för att underlätta för att kunna rekrytera personal.