Visst kunde kommunen gjort mer

Jonas Andersson (SD).

Jonas Andersson (SD).

Foto: Ulrik Svedin

Debatt2019-06-10 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på "Missriktad kritik mot kommunen", 5/6.

Linköpings kommunalråd Annika Krutzén (M) verkar inte ha förstått den kritik jag riktar mot den styrande Alliansens hantering av det faktum att återvändare från den fruktansvärda terrorsekten Islamiska staten (IS) är på väg till Linköpings kommun.

Jag vet mycket väl att man från kommunalt håll i Linköping har lagstiftning att förhålla sig till som begränsar vad man kan göra för att motverka att IS-återvändare bosätter sig i kommunen. Det verkar som att jag och Annika Krutzén där är överens om att den rödgröna regeringens sena och svaga agerande i frågan är mycket allvarligt – regeringen borde ha agerat för skarpare lagstiftning mot återvändarna långt tidigare.

Trots regeringens misskötsel av återvändarfrågan kunde ni styrande företrädare från Alliansen i Linköpings kommun visat på ett annat politiskt ledarskap när problemet står för dörren oavsett vad som kunde ha gjorts tidigare. Kan Alliansen i Linköping med handen på hjärtat säga att man har vänt på alla stenar man kan för att klargöra att IS-återvändare inte är välkomna till kommunen?

I Staffanstorps kommun i Skåne sitter Annika Krutzéns partivänner i Moderaterna i en styrande majoritet tillsammans med Sverigedemokraterna, en mycket intressant politisk samverkan. Där tänker man uppenbarligen annorlunda än vad moderata företrädare gör här i Linköping. Där verkar man vända på fler stenar för att finna potentiella lösningar, till exempel vill man neka försörjningsstöd till IS-återvändare, som ett led i att göra klart för dem att de inte är välkomna. Ni moderater i Linköping kunde ha agerat liknande. Att åtminstone kommunicera ut och ryta ifrån om att vi i kommunen inte vill ha hit återvändarna vore en mycket rimlig början.

Jonas Andersson (SD)

riksdagsledamot Östergötlands län