Visa ukrainare respekt – på riktigt

De människor Sverige har valt att ta emot ska mötas av värdighet och humanism. Så är det inte i dag, skriver Lennart Allard (S).

Dagens bidragsnivå ligger under skammens gräns, skriver debattören.

Dagens bidragsnivå ligger under skammens gräns, skriver debattören.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2024-06-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inget annat än ett dubbelspel som Tidö-partierna visar upp om Ukraina. 

Ulf Kristersson och andra regeringschefer i EU lovade att ge Ukraina 50 miljarder euro i början av februari. Det talades högstämt om det viktiga med ansvarstagande i en svår tid. 

Samma dag gjorde Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tumme ner till att höja dagersättningen för ukrainska flyktingar i Sverige. Beloppet ska alltså fortsatt vara 71 kronor per dag för ukrainare som inte jobbar. Det beslöt riksdagens finansutskott.

De människor Sverige har valt att ta emot ska mötas av värdighet och humanism. Så är det inte i dag. Hur många kan betala all mat, kläder, hygienartiklar och resor, till exempel SFI med 71 kronor per dag? Om köpkraften ska vara på samma nivå som då bidraget beslutades 1994 måste det höjas med 67 procent till 118 kronor i dagens penningvärde.

Socialdemokraterna i Östergötland anser att Sverige har råd att vara solidariskt med Ukrainas flyktingar. På riktigt. Dessa flyktingar ska mötas med respekt. 

Jag förväntar mig därför ett helt annat agerande från Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna, men även från Socialdemokraterna i riksdagen. Dagens bidragsnivå ligger under skammens gräns.