Vårdförbundet ser med stor oro och frustration på hur arbetsmiljön och förutsättningarna för medlemmarna som vi organiserar försämras ytterligare under pandemin.
Vårdförbundets samtliga medlemmar har fullt ut under året tagit ansvar och vår kompetens har varit avgörande för att både covidvården och vården i övrigt har fungerat. Vårdförbundets medlemmar har varit flexibla, bytt arbetsplats och schema med kort varsel, arbetat tiotusentals timmar övertid och fått semestrar och ledigheter indragna.
Arbetsmiljöverket skrev i en debattartikel 10 december att det nu är extra viktigt att rikta ljuset mot arbetsmiljöfrågorna då detta är avgörande för att säkra framtidens kompetensförsörjning inom vård och omsorg.
Vi gick in i en pandemi med en stor resursbrist och nu vill vi se fler nyckelkompetenser i vården: barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, specialistutbildade sjuksköterskor samt fler sjuksköterskor i den kommunala äldrevården.
Chefer i vården behöver ges förutsättningar att klara av både att attrahera och behålla de erfarna och attrahera de som nu utbildar sig. Vårdköer beror inte på brist på sängar – det beror på en brist på nödvändig kunskap i vården.
Rekordmånga har sökt utbildningarna till sjuksköterska och biomedicinsk analytiker men 12 000 sjuksköterskor har lämnat vården. Gör allt ni kan för att locka tillbaka dem och få nyutexaminerade att stanna kvar i yrket! Det måste vara möjligt att göra lönekarriär i yrket över tid och det måste finnas tydliga karriärvägar.
Under rådande pandemi är det avgörande att samhällsbärande yrken prioriteras för testning så att de fortsatt kan gå till jobbet om de testas negativt. Vi anser också att alla som skrivs in och ut på länets sjukhus alltid ska testas för covid-19 och att sjukvården generellt måste bli mer generös med testning av inneliggande patienter för att minska smittspridningen. Vi har fått alltför många signaler om äldre och sköra som skrivits hem eller till särskilda boenden och konstaterats smittade efter hemgång med risk för samt konsekvens att ha smittat andra boende och personal.
Trygghetssystemen behöver också fungera så att de som har riskerat sina liv för att rädda andra får skälig kompensation och de som blivit sjuka av covid-19 på jobbet får bättre ersättning än vid vanlig sjukskrivning. Covid-19 ska alltid anmälas som arbetsskada.
Värna om fronten i vården, hög kompetens, lång erfarenhet och särskild yrkesskicklighet. Visa att vi behövs även efter pandemin genom goda villkor och god löneutveckling. Säkra arbetsmiljön och hälsosamma arbetstider för medlemmarna som Vårdförbundet organiserar. Vi vill arbeta och driva vården framåt för vi är vården!