Vinstuttag hör inte hemma i äldreomsorgen

KD vill upphandla stora delar av Linköpings hemtjänst och är upprörda över att Socialdemokraterna startat en digital kampanj för att stoppa privatiseringen.

Det finns ingen garanti att allt blir bra för att kommunen är huvudmannen, men då har vi i alla fall mandat att rätta till sådant som inte fungerar, skriver debattören.

Det finns ingen garanti att allt blir bra för att kommunen är huvudmannen, men då har vi i alla fall mandat att rätta till sådant som inte fungerar, skriver debattören.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2021-11-15 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Våra äldre ska kunna påverka sin egen omsorg" (8/11):

Då ska man ha i minne att kommunen tidigare sagt upp 16 hemtjänstföretag på grund av brister och fusk. 
Att Socialdemokraterna skulle vilja införa sovjetisk planekonomi i Linköping är bland det märkligaste jag hört från en politisk motståndare. KD kan vara trygga i att den risken är obefintlig.
Vi tycker däremot inte att äldreomsorgen är en lämplig marknad för privata vårdföretag vars syfte är att leverera vinst åt aktieägarna. Det är därför vi har startat kampanjen om att stoppa utförsäljningen av hemtjänsten i Linköping.
KD talar gärna om “valfrihet” för att försvara privatiseringar och hänvisar till att de äldre vill kunna påverka sin omsorg. Jag har aldrig träffat någon äldre som längtar efter att få lägga tid på att välja mellan olika privata vårdbolag. Vad de äldre önskar är att ha inflytande över är vilka aktiviteter som ska finnas, vilken mat som ska serveras och veta vem som kommer och hjälper dem i dag.

Borgerligheten återkommer alltid till att privatiseringar och marknaden ska lösa välfärdsproblem, men tyvärr visar historien att konsekvensen blir den motsatta. I Linköping har 16 av 20 hemtjänstföretag fått sägas upp på grund av brister i omsorgen. Bristerna handlade om otillräcklig kompetens, otillräcklig omsorg samt fusk med skattemedel. Om vi privatiserar offentlig verksamhet som äldreomsorg och skola förlorar vi kontrollen över hur omsorgen och undervisningen sköts. Det finns ingen garanti att allt blir bra för att kommunen är huvudmannen, men då har vi i alla fall mandat att rätta till sådant som inte fungerar.
Om KD får igenom sin planerade utförsäljning av hemtjänsten kommer företagen få välja var i Linköping de vill lägga anbud och etablera sig. Personalen och den äldre får däremot ingen chans att välja om de ska bli upphandlade. Man kan undra vems ärenden KD går, den äldres eller företagens?
Vad som verkligen behövs är bättre arbetsmiljö i form av rätt till heltid, trygga anställningar och möjlighet att utbilda sig. Arbetsvillkoren inom privat driven äldreomsorg är sämre, lönerna är lägre och anställningarna otryggare. Fler i personalen inom privat omsorg saknar utbildning, vilket företagen sparar pengar på. Det visar bland annat rapporter från fackförbundet Kommunal.
Under KD:s styre av äldreomsorgen i Linköping har vi sett årliga besparingar och otillräckliga satsningar. Äldreomsorgen i Linköping har de senaste åren halkat efter på grund av de knappa resurserna.