Energiföretagen, Energimyndigheten och Svenska kraftnäts prognoser visar på att Sveriges elbehov kommer att dubbleras inom snar framtid. Att Sveriges energianvändning håller på att förändras i grunden och att tillgången på el till rimliga priser kommer att vara viktigt när fossila bränslen successivt ska ersättas är allmänt vedertaget. Energifrågor engagerar dock och väcker känslor, såväl negativa som positiva. Olika åsikter kommer också alltid att finnas oavsett om sakfrågan rör etablering av vindkraft eller för den delen nya bostadsområden eller annan samhällsinfrastruktur.
Områden där det är möjligt att etablera vindkraft är mycket begränsade. Kinda kommun är beläget i elområde SE3, där elunderskottet är cirka 35 TWh/år. Utifrån i dag kända förutsättningar är det aktuella området för vindpark Hycklinge sannolikt det enda området i kommunen där det går att etablera fler än enstaka vindkraftverk och därmed på ett betydande sätt stärka den regionala elförsörjningen. Förutom att energiförsörjningen är en välfärdsfråga i ett större perspektiv är tillgången till ny elproduktion av stor betydelse för utvecklingen av det lokala och regionala näringslivet. Vindpark Hycklinge kommer utöver tillskottet av ny fossilfri el även att generera skatteintäkter och arbetstillfällen på både kort och lång sikt.
Samrådet som genomförts är ett av de första stegen i tillståndsprocessen för en vindpark och syftar dels till att vi som företag i ett tidigt skede ska nå ut med information, dels för att identifiera viktiga frågor att beakta i den fortsatta utformningen av projektet. Bör exempelvis någon aspekt utredas mer ingående, eller behöver projektområdets avgränsning justeras med mera? Därav är inget bestämt i detalj vid samrådets genomförande. Den kunskap som samrådet givit oss kommer att tillsammans med utredningar och inventeringar att ligga till grund för utformningen av projektet. Det är såväl en demokratisk som faktabaserad process. En ansökan kommer därför att omfatta ett justerat projekt jämfört med det exempel som redovisades under samrådet. Vår ambition är att lämna in ansökan under 2024. För er som har frågor och funderingar om projektet finns vi på Fred. Olsen Renewables såklart fortsatt tillgängliga. Vi vill också förtydliga att när ansökan har lämnats in finns åter möjlighet att lämna synpunkter till Länsstyrelsen på den faktiskt ansöka verksamheten i samband med kungörelsen.
För att få ett tillstånd så krävs rigorösa utredningar och konsekvenserna av en etablering prövas mot Miljöbalken. En prövning som till exempel säkerställer att samhällsutvecklingen är förenlig med människors hälsa och miljön. Tyvärr ser vi att det i dagens stora mediaflöde i allt högre grad sprids missuppfattning eller rena faktafel om vindkraft i allmänhet. Exempel på rena fakta faktafel är att vindkraft sprider stora mängder mikroplaster, orsakar hälsoeffekter av infraljud och att rotorblad inte går att återvinna. Detta medför en onödig oro varför vi vill uppmana till att vara källkritisk. Mycket information och svar på frågor finns på våra myndigheters hemsidor, exempelvis Naturvårdsverket. Ta gärna även del av både samrådshandling och utställningsmaterial via projektets hemsida.