I december 2023 lämnade vi in ansökan för vindpark Orreklint som maximalt kommer att bestå av 13 vindkraftverk, varav 10 i Åtvidabergs kommun. Dessa 13 vindkraftverk skulle utgöra ett mycket stort tillskott av elproduktion inom elområde 3 och det är faktiskt Åtvidaberg kommuns enda möjlighet att ha vindkraft inom kommunens gränser. Åtvidabergs kommun är beläget inom ett elområde som har ett stort nettounderskott av el, cirka 35–40 TWh, vilket i det större perspektivet är en begränsande faktor i såväl den gröna omställningen som konkurrenskraften för industrietableringar.
Det finns en tyst majoritet som vill att det ska byggas vindkraft. SOM-institutet vid Göteborgs universitet presenterar årligen en studie om svenskarnas åsikter kring olika energislag. I 2024 års studie svarade 61 procent att vi ska satsa mer än i dag på vindkraft och 21 procent att vi ska satsa ungefär som i dag, sammantaget 82 procent. Det finns därmed en stor medvetenhet om klimatomställningen och samhällets elbehov och en acceptans att utbyggnad av vindkraft är en viktig del i omställningen. Det är även rimligt att anta att invånarna i Åtvidabergs kommun inte särskiljer sig från befolkningen i stort i denna fråga.
I en orolig omvärld är det viktigare än någonsin att ha en stark inhemsk elproduktion. Regeringen är tydlig med att vindkraften är det enda energislag som kan bidra med ny el i det korta perspektivet. I den energipolitiska inriktningspropositionen skriver regeringen: ”För att stärka kommunernas incitament att medverka till utbyggnad av vindkraft, i syfte att klara klimatomställningen och den ökade elektrifieringen, tillsattes under 2022 en särskild utredare”. Utredningen, ”Värdet av vinden” (SOU 2023:18), presenterades i april 2023 och angav ett antal förslag till incitament.
Den 9 september i år gav regeringen besked om att:
* Kommuner med vindkraft ska få ta del av en intäkt motsvarande fastighetsskatten.
* Man kommer att gå vidare med de förslag om ersättning till närboende och bygden som anges i utredningen ”Värdet av vinden” (SOU 2023:18).
Vi ser väldigt positivt på att regeringen så tydligt signalerar att man vill se att fler vindkraftsetableringar tillstyrks av kommunerna. Westander Klimat och Energi har räknat på förslagen utifrån rådande förutsättningar. Beräkningarna visar att vindpark Orreklint skulle generera cirka:
* 3,0 miljoner kronor om året, relaterat till fastighetsskatten, i intäkt till Åtvidabergs kommun de första sju åren och totalt 57,5 miljoner kronor under en livslängd på 30 år.
* 2,7 miljoner kronor om året i ersättning till närboende inom 10 * verkens totalhöjd. I genomsnitt cirka 10 000 kronor om året per bostad/fritidshus. Ersättningen är skattefri.
* Minst 400 000 kronor om året i bygdemedel till det lokala föreningslivet.
Detta ska då adderas till samhällsnyttan av mer billig elproduktion och de stora värden som i övrigt skapas i form av bland annat arbetstillfällen under bygg- och drifttid.
Regeringen och oppositionen vill se ökad vindkraftsutbyggnad, nu är det upp till politikerna i Åtvidaberg att besluta om kommunen ska vara med och bidra till samhällsomställningen och ta vara på de möjligheter som vindpark Orreklint medför.