Vill ha kommunal syn- och hörselinstruktör

I förlängningen kan kommunen minska sina kostnader för andra insatser som hemtjänst och annan service, menar Johan Pettersson fråm Synskadades Riksförbund Östergötland.

Syn- och hörselskador är vanligare än många tror.  Och gruppen växer i takt med att vi lever allt längre, menar debattören.

Syn- och hörselskador är vanligare än många tror. Och gruppen växer i takt med att vi lever allt längre, menar debattören.

Foto: Kyrre Lien/TT

Debatt2020-06-15 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Synskadades riksförbund Östergötland vill uppmana länets samtliga kommuner att tänka framåt och jobba förebyggande. Satsa smart och anställ en syn- och hörselinstruktör. Fler kommuninvånare får då chansen att bevara sitt oberoende och leva ett aktivt liv. Samtidigt används kommunens resurser mer effektivt.

Det kan kanske verka djärvt att föreslå nya satsningar när ekonomin är ansträngd, särskilt i dessa tider, men vi vill be politiker och tjänstemän att verkligen tänka till: har vi råd att inte arbeta förebyggande och undvika att människor blir isolerade och mår dåligt?  Det är precis detta som syn- och hörselinstruktörernas arbete handlar om. De kan ge syn- och hörselskadade sakkunnigt stöd och träning för att klara mer på egen hand i hemmet och närmiljön. Stödet kan bestå i att ordna bra hembelysning och att lära ut vägen till centrum när synen sviktar. Det är hjälp till självhjälp i ordets bästa bemärkelse.

En kraftig syn eller hörselnedsättning innebär att en person måste lära sig göra mängder av saker på nya sätt ­– allt från att laga mat och sköta olika hushållsapparater till att hantera nya läshjälpmedel och hitta en säker väg till affären. Allt detta kräver mycket träning och då är stöd och goda råd från en syn- och hörselinstruktör av ovärderlig nytta.

Syn- och hörselskador är vanligare än många tror. Mellan sex och åtta procent av befolkningen uppskattas ha mer uttalade syn- och hörsel­svårigheter. Och gruppen växer i takt med att vi lever allt längre. Antalet personer över 80 år beräknas öka med 47 procent de närmaste tio åren. Behovet av ett bättre kommunalt stöd ökar då givetvis i motsvarande grad. Vi är övertygade om att mer uppsökande och förebyggande arbete är nödvändigt för att klara den ekvationen. Både regeringens utredare och Sveriges kommuner och regioner är inne på samma sak, eftersom det är kostnadseffektivt. Om människor får hjälp att hjälpa sig själva är det något vi alla tjänar på.

I förlängningen kan kommunen minska sina kostnader för andra insatser som hemtjänst och annan service. Enligt Kommun- och landstings­databasen kostade, år 2019, varje beviljad timme inom hemtjänst i egen regi i genomsnitt 518kr. Om behovet av hemtjänst för en enda person kan minskas med en timme/dag innebär det att kommunen sparar cirka 190 000 kronor på ett enda år. 

Förutsättningarna är därför goda för att en syn- och hörselinstruktör blir en lönsam investering för kommunen. Samtidigt får fler syn- och hörsel­skadade chansen att fortsätta vara aktiva och kan slippa isolering och ohälsa. Så kära kommunpolitiker, vad väntar ni på? Det är den här typen av hållbara lösningar vi behöver.