Vildsvinen Àr ett hot mot vÄr livsmedelsförsörjning

En stor vildsvinspopulation tillsammans med en naiv sophantering pÄ vÄra avfallsanlÀggningar och soptippar har varit som att be om problem, skriver debattören.

Trafikolyckorna Àr för mÄnga, skadorna i odling och skog för stora och nu Àr smittorisken för grisnÀringen ett faktum, skriver debattören.

Trafikolyckorna Àr för mÄnga, skadorna i odling och skog för stora och nu Àr smittorisken för grisnÀringen ett faktum, skriver debattören.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2023-09-29 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sveriges livsmedelsberedskap Àr sÄrbar. Nu under beredskapsveckan vill LRF pÄminna om livsmedelsproduktionens utmanande situation och att det behövs skyndsamma ÄtgÀrder mot smittan afrikansk svinpest.

Att Sveriges livsmedelsproduktion Ă€r sĂ„rbar har pandemi och förĂ€ndringar i vĂ„rt klimat visat de senaste Ă„ren. I Ă„r har försommarens torka och höstens regnmĂ€ngder gjort att till vinterns bröd, gröt och öl fĂ„r vi troligen importera rĂ„vara. Den inhemska spannmĂ„len duger tyvĂ€rr bara till djurfoder eller energi. 

Som lök pĂ„ laxen har Sverige nu drabbats av afrikansk svinpest, ASF. Det Ă€r en extremt smittsam sjukdom bland grisar som vi sedan lĂ€nge befarat kunde komma till Sverige, men bett om att det inte skulle hĂ€nda. Detta Ă€r allvarligt och fĂ„r konsekvenser för hela samhĂ€llet, men mest oroande Ă€r det för vĂ„ra svenska grisuppfödare. 

Ett utbrott i en tamgrisbesÀttning kan leda till att svensk grisproduktion utplÄnas. Denna risk har vÄra grannlÀnder sÄsom Norge, Danmark och Finland beslutat att inte ta, dÀrför har de ocksÄ i det nÀrmaste en obefintlig vildsvinstam. BÄde Belgien och Tjeckien har lyckats med arbetet att utrota afrikansk svinpest och det Àr nu av yttersta vikt att Àven vi gör det.

Sverige har haft en helt annan hÄllning. Vildsvinen ansetts vara berikande av vÄrt djurliv, höjt den biologiska mÄngfalden och inte minst varit ett attraktivt jaktbyte. En stor vildsvinspopulation tillsammans med en naiv sophantering pÄ vÄra avfallsanlÀggningar och soptippar har varit som att be om problem.

Trafikolyckorna Ă€r för mĂ„nga, skadorna i odling och skog för stora och nu Ă€r smittorisken för grisnĂ€ringen ett faktum. Nu höjs röster för att stammen Ă€r för stor. NaturvĂ„rdsverket beslutade för ett par Ă„r sedan att vildsvinsskadorna ska halveras till 2030, men hittills Ă€r minskningen inte mĂ€tbar trots utökade jaktmöjligheter. 

Vad vill vi ska hÀnda? Vi har i dag ett förbud gÀllande utfodring av vildsvin. Följ upp och skÀrp detta. Ett minimikrav borde vara att kommunala avfallsanlÀggningar och soptippar Àr inhÀgnade. Sedan behövs en kraftigt ökad avskjutning för att decimera stammen till en rimlig nivÄ.

Nu Àr det beredskapsvecka och vi i LRF hoppas denna frÄgan Àgnas en extra tanke dÄ klockan tickar och livsmedelsproduktionen i landet gÄr krÀftgÄng. Du kan ocksÄ göra ett medvetet val genom att vÀlja svenska produkter i varukorgen. DÄ Àr du med och stÀrker vÄr beredskap och livsmedelstrygghet.