Sancta Birgitta klostermuseum i Vadstena är beläget i en byggnad som har varit allt från palats för Folkungaätten, där det hölls storslagna fester, till ett kloster och en plats för Heliga Birgitta, för att sedan övergå till att vara mentalsjukhus fram till 1950-talet.
Vid 700-årsjubileet av den Heliga Birgittas födelse, år 2003, så invigdes Sancta Birgitta klostermuseum av kungen, under festlig inramning. Att denna så för Östergötland och Sverige viktiga plats äntligen kunde återkoppla till Heliga Birgitta och medeltiden är mycket glädjande.
Huvudman för museet har den över 100 år gamla ideella föreningen Birgittastiftelsen varit, ett uppdrag som de skött mycket bra genom åren. Under senare tid har dock föreningen nått ett läge där det inte längre blir rimligt att på ideell basis stå kvar som huvudman och driva museet och tillvarata ett så pass stort kulturarv av nationell vikt på en lika framgångsrik nivå som tidigare.
Museet riskerar till följd av detta nedläggning inom en snar framtid om ingenting görs, vilket skulle vara ett hårt slag mot kulturarvet i såväl Östergötland som Sverige i stort.
Sverigedemokraterna anser därför, i likhet med museets ledning, att det är angeläget att finna en ny huvudman som i framtiden kan driva Sancta Birgitta klostermuseum.
Med tanke på platsens historia med rötter i den tidiga medeltiden och med koppling till betydelsefulla historiska personer som Heliga Birgitta, så menar Sverigedemokraterna att klostermuseet i Vadstena såväl förtjänar som behöver en säkrad finansiering och ett övertagande från staten.
Detta är en nationell angelägenhet, som inte enbart är rimligt att söka en lösning på regionalt eller kommunalt, utan detta gäller ett kulturarv och historia med stor betydelse för hela Sverige, något vi vill ska bevaras för framtida generationer.
Sverigedemokraterna i Östergötland driver genom riksdagsledamoten Jonas Andersson även frågan i riksdagen, där Jonas förra året lade en motion om att staten ska ta ett ökat ansvar för att säkerställa framtiden för Sancta Birgitta klostermuseum. Likaså kommer vi fortsatt att agera i regionpolitiken i Östergötland i samma riktning.
En tänkbar idé för att säkerställa museets framtid är att det skulle kunna uppgå som en del av Statens historiska museer, men då gäller det att nå fram till regeringen som hittills inte sett till att ta ansvar för frågan. Från Region Östergötlands sida bör det skyndsamt uttryckas en sådan viljeinriktning gentemot regeringen.
Sverigedemokraterna anser därför att Region Östergötland, gärna tillsammans med länsstyrelsen, Svenska kyrkan och Vadstena kommun, snarast bör skicka en gemensam skrivelse till regeringen med en önskan om att säkra museets framtid från statligt håll.