Viktigt med tidiga insatser för barn med autism

Alla barn har likvärdig rätt till en bra skola med rätt resurser för att kunna utvecklas. Om tidiga insatser sätts in tjänar hela samhället på det, skriver Madelaine Pavlidis (LL).

Elever som använder keps bär den för att de har behov av att skärma av intryck. Det är en enkel anpassning som kan göra stor skillnad och hjälpa dem att anpassa skola, vardag och livet, skriver Madelaine Pavlidis (LL).

Elever som använder keps bär den för att de har behov av att skärma av intryck. Det är en enkel anpassning som kan göra stor skillnad och hjälpa dem att anpassa skola, vardag och livet, skriver Madelaine Pavlidis (LL).

Foto: Ali Lorestani/TT/Corren arkiv

Debatt2025-04-10 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 2 april var det Världsautismdagen. Dagen instiftades av FN 2007 för att uppmärksamma, sprida information om och öka kunskapen om autism i hela världen. Det är viktigt att vi bidrar med kunskap om autism. 

För autistiska barn i förskolan och för elever i skolan behövs mer information om deras specifika behov av hjälp. De med autism och/eller andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar behöver lugnare miljöer för att kunna känna trygghet och för att få chansen till mer struktur och förutsägbarhet. De vill veta i god tid vad som ska ske. 

Det är även viktigt med bildstöd. Bilderna illustrerar och förstärker det man säger. Det ger trygghet och en känsla av sammanhang. Fler elever med autism behöver få hjälp via bildstöd. De elever som ännu inte har fått någon diagnos men som har vissa svårigheter bör också få hjälp med bildstöd. Egentligen så hjälper detta i stort sätt alla barn i förskolan och alla elever i skolan. 

Dessa elever behöver få en individuell och tydlig instruktion av läraren om vad som ska göras, få veta precis vilken sida i boken och vilka uppgifter där som eleven ska göra. Det underlättar och ger eleven möjlighet att börja med uppgifterna direkt. 

Det ska finnas en möjlighet till att sitta i ett mindre rum del av skoldagen för att under lugnare förhållanden göra sina uppgifter. Även hörlurar som bidrar till att minska höga ljud kan användas. 

Ska elever verkligen få ha på sig en keps inne i skolsalen? Ja, vissa vill ha en keps på sig för att kunna avskärma sig. ”Rör inte min keps” handlar om rätten till anpassningar. Elever som använder keps bär den för att de har behov av att skärma av intryck. Det är en enkel anpassning som kan göra stor skillnad och hjälpa dem att anpassa skola, vardag och livet.

Beroende på hur stort behov varje enskild elev har av hjälp så kan en extra resurs behövas. Dels inne i klassrummet och dels på skolgården. Vissa elever har svårt med den sociala biten och behöver då hjälp med det även under rasterna. 

En del behöver specialkost för att kunna äta maten till lunch. Det är väsentligt att de äter för att kunna tillgodogöra sig undervisningen under resten av dagen. 

Vissa elever klarar, med en del hjälp, att gå i en vanlig klass. Andra elever behöver mer hjälp via en specialklass för just elever med autism.

Insatser måste sättas in tidigt. Ju tidigare barnen får hjälp, ju bättre möjlighet har de att utvecklas till sitt bästa jag. Det underlättar i första hand för barnet, men även för föräldrar, syskon, mor- och farföräldrar, förskolepersonal, andra förskolebarn, lärare och andra skolbarn med mera. Alla barn har likvärdig rätt till en bra skola med rätt resurser för att kunna utvecklas. Om tidiga insatser sätts in tjänar hela samhället på det. 

Linköpingslistan har satsat mer pengar än styret i sin budget, vilket hade kunnat hjälpa barn i förskolor och elever i skolan betydligt tidigare än vad som görs i dag. Vi ska följa Barnkonventionen, som blev lag i Sverige för 5 år sedan, år 2020. 

Det är i unga år som grunden för deras vuxenliv läggs. Därför är det så viktigt att de får den extra hjälp och stöttning som de behöver redan som barn i förskolan och sedan som elev i skolan.