Viktigt med rätt behandling för atopiskt eksem

Regionpolitiker måste ta del av ansvaret och säkerställa att medarbetare i primärvården lär sig behandla atopiskt eksem, skriver debattörerna.
Regionpolitiker måste ta del av ansvaret och säkerställa att medarbetare i primärvården lär sig behandla atopiskt eksem, skriver debattörerna.

Den 14 september är det Internationella dagen för atopiskt eksem. Det är Sveriges vanligaste hudsjukdom och drabbar en av tio, skriver debattörerna.

Debatt 14 september 2023 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Region Östergötland lever alltså ungefär 47 200 personer med atopiskt eksem. Tyvärr skiljer sig tillgången på specialister mellan regionerna kraftigt åt och all vårdpersonal känner inte till hur sjukdomen ska behandlas. Var du bor och vem du möter i vården avgör alltså behandlingen.

Atopiskt eksem är en kronisk, inflammatorisk hudsjukdom som kännetecknas av klåda och röda utslag. Sjukdomen påverkar vardag med jobb och skola, men också fritiden och hela livskvaliteten. Forskning visar en förhöjd risk att drabbas av sömnstörningar och psykisk ohälsa på grund av de ständigt kliande hudutslagen. Sjukdomen omges av stigma och underbehandling är vanligt.

I början av sommaren uppdaterade Läkemedelsverket de snart tjugo år gamla behandlingsrekommendationerna för atopiskt eksem. Det har varit en lång kamp. För även om atopiskt eksem inte går att bota så är det fullt möjligt att med rätt behandling hålla sjukdomen i schack och leva besvärsfritt i långa perioder. Därför är det nu så angeläget att de vårdinsatser som patientföreträdare och profession har ensats om skyndsamt också implementeras i hela vårdkedjan i Region Östergötland.

 

Kompetensutveckling måste bli obligatorisk för legitimerad vårdpersonal och Läkemedelsverkets behandlingsrekommendationer måste användas i hela vårdkedjan i Region Östergötland. Om du som läser detta är regionpolitiker räcker det inte att du nickar instämmande. Du måste ta din del av ansvaret och säkerställa att medarbetare i primärvården lär sig behandla atopiskt eksem.

Det här är en sjukdom som inte kan botas. Däremot kan den med rätt behandling hållas i schack så att den drabbade kan leva besvärsfri större delen av tiden. Vi har kämpat länge för de nya behandlingsrekommendationerna, men nu behöver andra ta vid och säkerställa att det blir verklighet för alla som lever med atopiskt eksem. Här finns en möjlighet för dig som regionpolitiker att göra skillnad på riktigt, begränsa människors lidande och minska samhällskostnaderna.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa