Viktigt med en bred politisk förankring

Intern kontroll är en prioriterad fråga för revisionen men även för oss. Vad kommer näst, skriver debattörerna.

Debatt2023-02-27 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På senaste kommunstyrelsesammanträdet i Linköping skulle det fattas beslut om att inrätta ett politiskt Trygghetsråd för kommunens trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete. Att bekämpa brottslighet och öka tryggheten är en av kommunens viktigaste frågor att lösa. Därför välkomnar vi förslaget men vi motsätter oss att inte samtliga partier som är invalda i kommunfullmäktige finns representerade i rådet. 

Under föregående mandatperiod inrättade Alliansstyret klimatrådet. I en sådan högt prioriterad framtidsfråga var det viktigt för oss med en bred och långsiktig politisk förankring och deltagande. Därför fanns också alla partier som var invalda i kommunfullmäktige representerade där. En bred politisk förankring har även kommunicerats av det nya S+M-styret i Corren (22/1) gällande trygghetsrådet. ”Det är ett sätt för oss att visa att det är några av våra högst prioriterade frågor men också en möjlighet att fördjupa oss i ärenden och få en bredare politisk förankring", säger Niklas Borg (M). 

Beslutet blev tyvärr inte vad vi i oppositionen (L, KD, SD, LL, V, Mp) hoppats på. Styrets förslag med färre partier representerade gick igenom. Styrets argument om att ”samverkan med polisen skulle påverkas negativt” är enligt oss inget hållbart argument. Tror man på fullt allvar att polisen anser att det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet skulle påverkas negativt av en bredare politisk förankring? Kan det inte vara tvärtom? Att polisen anser att arbetet underlättas av en bred och långsiktig politisk förankring. I kommunstyrelsen har inte det nya styret majoritet varför det krävs att minst ett parti i oppositionen röstar med det nya styret. Men vem kunde ana att det var Centerpartiets representant Lars Vikinge som skulle rösta med styret och fälla oppositions förslag om en bredare politisk förankring? Det parti som haft en mycket hög svansföring vad gäller demokratiska principer och politisk förankring. Beslut kommer även att fattas i kommunfullmäktige och då hoppas vi att Centerpartiet har kommit på andra tankar. 

Vi ser med oro fram emot ytterligare nedmontering av insyn och delaktighet för oss i oppositionen. Under förra veckan hade bildningsnämnden ett ärende gällde internkontrollrepresentanter där det nya styrets förslag var att minska ner på dessa. Intern kontroll är en prioriterad fråga för revisionen men även för oss. Vad kommer näst?