Viktigt att öppna Isovalen för trygg skridskoÄkning

Varför rÀknas inte Linköpings LÄngfÀrdsskridskoklubb (LLK) som en förening av Linköpings kommun?

Isovalen, intill Vallastaden i Linköping, har hÄllit stÀngt hela sÀsongen.

Isovalen, intill Vallastaden i Linköping, har hÄllit stÀngt hela sÀsongen.

Foto: Victor Bomgren

Debatt2021-02-17 06:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

LÀste med stor förvÄning i artikeln "Trots kanonvÀdret: DÀrför Àr den populÀra isbanan stÀngd" (11/2) ett uttalande frÄn Linköpings kommun om att det inte finns nÄgra föreningar som utnyttjar Isovalen och att man dÀrför inte öppnar den efter det nödvÀndiga coronastoppet.

LLK, medlem i Svenska Skridskoförbundet, Ă€r en av Sveriges större lĂ„ngfĂ€rdsskridskoklubbar med sina 1 600 medlemmar. Sedan 2011 har LLK kunnat inleda sĂ€songer pĂ„ Isovalen tack vare att kommunen realiserat ett tidigare medborgarförslag frĂ„n LLK, att skapa Isovalen.

Klubben har alltid haft dörren öppen för allmĂ€nheten. SĂ„ Ă€ven denna sĂ€song. LLK har pĂ„ Isovalen placerat ett antal stödbĂ„gar (”rollator pĂ„ is”) för bĂ„de smĂ„ och stora. StödbĂ„garna underlĂ€ttar verkligen att lĂ€ra sig Ă„ka skridskor. 

Det Ă€r dĂ€rför inte bara LLK som hittat till Isovalen utan framförallt allmĂ€nheten. Ja, man har hittat till Isovalen sĂ„ till den milda grad att Isovalen sannolikt blivit Östergötlands mest besökta vinteridrottsanlĂ€ggning de senaste sĂ€songerna.

Dessa stödbĂ„gar, som allmĂ€nheten kan utnyttja gratis, stĂ„r alltsĂ„ oanvĂ€nda pĂ„ Isovalen. Ismakarna – vaktmĂ€starna – som skött Isovalen har verkligen tidigare Ă„r gjort allt för oss lĂ„ngfĂ€rdsskridskoĂ„kare. Varför fĂ„r man inte det nu? Inte Ă€r det för att lĂ„ngfĂ€rdsskridskoföreningen inte bokat Isovalen.

LLK har Ă€ven lagt medborgarförslag för plogning av Göta kanal vilket Ă€ntligen kunnat realiseras denna vinter. Det Ă€r tvĂ„ kommuner, Motala och Linköping, som lyckats fĂ„ till ett unikt samarbete tillsammans med privata krafter om att hĂ„lla isen ren. Sköter man detta bra sĂ€tt har man pĂ„ nĂ„gra Ă„rs sikt möjlighet att göra detta till ett attraktivt nationellt/internationellt besöksmĂ„l Ă€ven vintertid. 

Under senare delen av sĂ€songen övergĂ„ mĂ„nga i LLK till att Ă€ven Ă„ka pĂ„ naturis. MĂ„nga medlemmar har nu i mitten av en kall vintersĂ€song, sĂ„som denna vinter, dragit vidare till fina nyisar pĂ„ vatten sĂ„som VĂ€ttern, BrĂ„viken och S:t Annas skĂ€rgĂ„rd medan de som vill Ă„ka helt sĂ€kert har en önskan om att fortsĂ€tta Ă„ka pĂ„ Isovalen och andra plogade isar. 

SÄ gör LLK varje vinter. Naturligtvis krÀver det stor sÀkerhet för lÄngfÀrdsskridskoÄkning pÄ nyisar. LLKs har krav pÄ kunskap, utrustning och sÀllskap. Alla medlemmar har dÀrför gÄtt igenom utbildning och har krav pÄ sÀkerhetsutrustning som kontrolleras inför varje tur.

Isovalen och plogning av isar i nĂ€romrĂ„det Ă€r mot ovanstĂ„ende bakgrund framför allt till för allmĂ€nheten i Linköping med omnejd som vill komma ut och röra pĂ„ sig under trivsamma former. 

Naturisar har alltid lite ojĂ€mnheter som kan vara riskabla. Det kan vara svaga isar, sprickor och andra ojĂ€mnheter som kan döljas av snö pĂ„ isen. TvĂ€rgĂ„ende sprickor i isen korsas oftast med lĂ€tthet. LĂ€ngsgĂ„ende sprickor Ă€r mera riskabla genom att skridskoskenor kan Ă„ka ned i dem med fall som följd. 

DÀrför Àr det viktigt att fÄ bort snön som kan dölja sÄdana sprickor. Som ett exempel kan nÀmnas att pÄ Göta kanal har LLK rÄkat ut för sÄdana sprickor senaste tiden, fall som orsakat gipsning av arm i tvÄ fall.

DĂ€rför Ă€r Isovalen av största vikt för den som kĂ€nner minsta osĂ€kerhet pĂ„ naturisar. Det Ă€r vĂ„r förhoppning att Linköpings kommun nu nĂ€r coronarestriktioner slĂ€ppt för uteidrottsanlĂ€ggningar inser vikten Ă€ven av Isovalen, sĂ„ att Linköpingsbor i största allmĂ€nhet kommer ut och fĂ„r röra sig pĂ„ ett tryggt sĂ€tt pĂ„ en av Östergötlands tidigare mest vĂ€lbesökta vinteridrottsanlĂ€ggningar.