Varför är det egentligen så svårt för Sverige att hylla våra civila och militära veteraner när andra länder hedrar sina med parader, respekt och pampiga monument? I flera år har veteraner i Linköping saknat en samlingsplats för att minnas och hedra de som gått bort.
Det känns väldigt viktigt. Många av oss som har varit utomlands har förlorat både utländska och svenska bröder och systrar. Då vill man ha en plats där man kan samlas och sörja, känna stolthet och framförallt minnas och känna tacksamhet att de har livet i behåll.
Sverige har en lång tradition av deltagande i fredsbevarande, ibland till och med fredsframtvingande, insatser i utlandet. Det är ovärdigt ett land med över 100 000 veteraner som tjänstgjort på order av svenska staten eller världssamfund att det bara finns ett fåtal veteranmonument.
I varje kommun i vårt avlånga land bor en veteran, men inte ens hälften av Sveriges 290 kommuner har ett veteranmonument, eller ens en minnessten.
Ett 20-tal svenska städer har minnesmonument eller minnesstenar för alla de som arbetat utomlands i fredsbevarande tjänst. Nu kommer även Linköping få ett veteranmonument för soldater, poliser, kustbevakare och personer från Folke Bernadotte akademien och Tullverket. Detta minnesmärke kommer att invigas vid Korumplatsen – Livgrenadjärernas friluftskyrka Veterandagen den 29 maj 2020.
Ett sätt att minnas, bearbeta och göra sin historia hörd är Veteranmarschen. Skuldra vid skuldra har veteranerna marscherat genom Sverige – från Ystad till Treriksröset och nu senast på Gotland – för att vittna om sin existens. De har bemötts med varma mottaganden, men också med tafatta tal från politiker som egentligen inte vet så särskilt mycket om veteraner.
Det är skamligt. Dessa modiga kvinnor och män lämnade sina familjer när politikerna och Försvarsmakten kallade. Det minsta politikerna kan göra är att hylla veteranerna genom att ge dem en egen plats där de kan samlas och minnas.
En veteran är en person som har blivit utskickad av en civil, eller militär myndighet på uppdrag utomlands. Det kan handla om olika uppdrag, exempelvis fredsbevarande, fredsframtvingande, uppbyggnad av rättsstat eller stöd vid naturkatastrofer. Inom Försvarsmakten finns två begrepp: utlandsveteran och veteran. En utlandsveteran har blivit utskickad på uppdrag utomlands i minst 90 dagar och en veteran har utfört en militär insats i Sverige. I folkmun kallas veteraner ibland för FN-soldater.
Sammanlagt har 86 svenskar dött i utlandstjänst och då räknar vi in Folke Bernadotte, Dag Hammarskjöld, Joakim Dungel och Zaida Catalán. Omkring 20 procent av de svenska soldater som avlidit i utlandstjänst har gjort detta till följd av stridshandlingar (i absoluta tal rör detta närmare 20 individer).
Hans Zettby