I dag fortsätter de invandringspolitiska samtalen mellan sju av riksdagens åtta partier. Invandringen är verkligen inte den lättaste frågan för handlingskraftiga samarbeten. Syftet för regeringen är att visa upp att de är mogna och förmögna att styra landet på ett vettigt sätt även utan Decemberöverenskommelsen. Invandringspolitiken är så laddad och politiskt intrikat att det kommer att krävas oerhört mycket av partier med udda uppfattningar om den slutliga överenskommelsen ska omfatta fler än tre partier.
För regeringen är det sannolikt av helt avgörande betydelse att förhandlingen landar i något rejält och statsmannamässigt. Ändar allt i ett magplaskliknande jaså jaha så är det ytterst tveksamt om regeringen överlever särskilt länge. Så stor och viktig är denna fråga för Sverige. Det största oppositionspartiet befinner sig i ungefär samma sits. Efter sin stämma i helgen behöver Moderaterna visa att de har kraft att få igenom viktiga delar av sin nya och strama invandringspolitik.
Miljöpartiet kommer att sättas på ett avgörande prov i dessa förhandlingar. Valet står mellan att lämna regeringen eller att våga korrigera sin tidigare politik på några viktiga punkter. Jag håller det inte för otroligt att de gröna regeringsnoviserna – med hänvisning till det helt förändrade läge som råder i Sverige jämfört med då MP för fem år sedan först gjorde upp med Alliansen – kan landa på fötterna i en överenskommelse. Med tanke på vad som står på spel borde MP kunna mäkta med att lämna sina tidigare ytterlighetsuppfattningar och bli det fjärde partiet i den kvartett som enas om sådant som som bland annat innebär snabb hantering av asylansökningar av människor som kommer från "säkra länder", ett avslut för legaliseringen av människor som lever illegalt i Sverige, höjda krav på självfinansiering av anhöriginvandring och ett tydligt besked om att den inre gränskontrollen ska upprätthållas med konsekvens och goda resurser. Punkterna ovan är ett minimum för en överenskommelse som någon kommer att bry sig om.
Det är olyckligt att SD inte bjöds in till överläggningarna om invandringspolitiken. Det hade varit mycket bättre om även SD fått chansen att mäla sig ut ur förhandlingarna på det sätt som sannolikt V, C och kanske även KD kommer att göra när överläggningarna fortsätter i dag.