Vi vill bygga ihop staden och minska segregation

Centerpartiet kallar det ”huvudlöst” att vilja bryta utanförskapet och segregationen i Skäggetorp genom att göra det som Skäggetorpsborna önskar mest, bygga ihop stadsdelen med resten av Linköping och möjliggöra en boendekarriär här.

Är det någon gång man ska ta jordbruksmark i anspråk är det för att komma åt ett av de största problemen Linköping har, att vi är en av Sveriges mest segregerade kommuner, menar debattörerna.

Är det någon gång man ska ta jordbruksmark i anspråk är det för att komma åt ett av de största problemen Linköping har, att vi är en av Sveriges mest segregerade kommuner, menar debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-10-20 06:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på "Vi har länge jobbat med frågan om mark" (12/10):

Samtidigt godkänner Centern byggplaner på prima jordbruksmark i Sättuna vid Roxen och vid Olstorp norr om Ljungsbro för bebyggelse av villamattor, men det är tydligen inte “huvudlöst”. Kanske för att det är boende för medelklassen? Miljöpartiet anser att den prioriteringen är skev. Är det någon gång man ska ta jordbruksmark i anspråk är det för att komma åt ett av de största problemen Linköping har, att vi är en av Sveriges mest segregerade kommuner.

Istället anser Centerpartiet att det är bra politik att bygga ännu ett villaområde på säkert bilavstånd från staden på åkermark som vi nu ser exempel på i Sättuna och norra Ljungsbro. Här sker garanterat ingen inkludering, utan man fortsätter att med säker hand satsa på dem med pengar. 

Centerpartiet framställer sig gärna som åkermarkens beskyddare och ingen hade varit gladare än vi om det hade varit sant. Tyvärr uteblir handling trots de fina orden och Alliansen godkänner gång på gång byggplaner som tar jordbruksmark i anspråk. 

Vi i Miljöpartiet värnar åkermarken, samtidigt som vi vill bygga ihop staden och minska segregation och bilberoende. Då skapar vi ett tryggare och grönare Linköping samtidigt som vi tryggar nuvarande och kommande generationers behov av närproducerad mat. Vi ser fram emot den dag då Centerpartiet slutar vara ett parti för den rika villaägaren och driver den här kampen tillsammans med oss.