Vi tror på Östergötlands företag

Östergötlands näringsliv har påverkats kraftigt av effekterna av coronaviruset. I vissa branscher har omsättningen rasat och verksamheten nästan helt avstannat. Det drabbar i sin tur många av Östergötlands invånare.

Tillsammans med Östsvenska handelskammaren, Svenskt Näringsliv, Företagarna, LRF, Fastighetsägarna och Almi har vi haft täta avstämningar i den nya situationen för att kunna matcha och styra offentliga medel dit de bäst behövs, skriver debattörerna.

Tillsammans med Östsvenska handelskammaren, Svenskt Näringsliv, Företagarna, LRF, Fastighetsägarna och Almi har vi haft täta avstämningar i den nya situationen för att kunna matcha och styra offentliga medel dit de bäst behövs, skriver debattörerna.

Foto: Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt2020-07-03 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dagsläget har cirka 16 000 personer i Östergötland korttidspermitterats och närmare 3 000 varslats om uppsägning. Arbetslösheten har ökat och är betydligt högre än den brukar vara så här års. 

Många, både företag och människor, står alltså i en svår situation. Men i de tuffaste tider står det också klart att kreativiteten är som störst. Vi som jobbar med näringslivsfrågor och krisberedskap på Region Östergötland respektive Länsstyrelsen Östergötland har, mitt i krisen, sett många positiva tecken de senaste månaderna. Så många att vi tror på framtiden och på våra företag i Östergötland. 

Vi har sett företag som har ställt om produktion, hittat nya marknader och byggt upp nya samarbeten för att göra affärer. Vi har sett en oerhört stark vilja att ställa upp för varandra och lösa svåra stötestenar tillsammans. Den som har mycket att göra tar hjälp av den som har lite mindre. Den som har kunder kan hjälpa en annan att exponera sina varor på nytt sätt. Det gäller allt från produktion av material för vården till hemleveranser av mat och försäljning av restaurangmat i livsmedelsbutiker. 

Från offentligt håll arbetar vi hårt för att ta fram åtgärder och hitta lösningar för företag som behöver stöd. Även i det arbetet har vi hittat nya kontaktytor och vägar till samtal. Tillsammans med Östsvenska handelskammaren, Svenskt Näringsliv, Företagarna, LRF, Fastighetsägarna och Almi har vi haft täta avstämningar i den nya situationen för att kunna matcha och styra offentliga medel dit de bäst behövs. Vi diskuterar vad företagen behöver just nu, för att kunna vara proaktiva, och försöker hitta de bästa och mest konkreta lösningarna. Tillsammans. Och snabbt. Vissa insatser kan vi lösa regionalt, vissa behov förmedlar vi vidare till nationell nivå. I vår region har de här diskussionerna resulterat i konkreta åtgärder som en ny matchningstjänst på webben, ökade insatser för jourlinjer för företag och specialsatsningar på kompetensutveckling i besöksnäringen. Allt för att vi ska kunna stötta företagen med det de faktiskt behöver.

Alla företag och företagare bidrar, kämpar och gör ett fantastiskt jobb i dessa ovanliga tider. Vi är övertygade om att vi kommer igenom det här, på sikt lika starka som innan. Bara vi håller i och håller ut tillsammans.