Vi tar ansvar för såväl jobb som välfärd

Skattebetalarna har aldrig tidigare räddat så många jobb.

Finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff om hur några av de krisåtgärder regeringen vidtagit används.

Finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff om hur några av de krisåtgärder regeringen vidtagit används.

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2021-02-05 12:25
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

Vi har svårt att se varför Denisé Cassel och Åsa Wennergren är så upprörda. I sitt debattsvar (29/1) kallar de regeringens agerande för ”Inget annat än ett välfärdssvek”, vilket är magstarkt – framförallt om man ser till den tidigare borgerliga regeringens agerande under finanskrisen. 

Då var a-kassan svag. Skattebortfallet i kommunerna kompenserades inte, vilket drabbade välfärden. Staten tog inte ansvar för att stötta industrin. Många jobb försvann i onödan.

 

Vi socialdemokrater gör nu annorlunda genom att ta ett större ansvar för såväl välfärd som för jobb och företagande.

Sedan pandemin bröt ut har den socialdemokratiskt ledda regeringen satsat totalt 374 miljarder kronor i krisåtgärder, och många mer miljarder i krediter och garantier. Aldrig tidigare har svenska skattebetalare räddat så många jobb.

Skulle regeringen besluta om en nedstängning av företag för att minska smittspridningen finns 4,2 miljarder kronor avsatta för ett nytt nedstängningsstöd, men det kan bli mer beroende på hur situationen utvecklar sig. Företag kommer kunna få uppåt 100 procent av sina fasta kostnader ersatta.

 

Majoriteten av alla som söker stöden är hederliga företagare som vill skydda sina livsverk och anställda. Men vi får inte vara naiva inför att det finns kriminella element som försöker utnyttja stödpaketen. 

Skattebetalarnas pengar ska inte hamna i kriminella fickor. Det kräver en avvägning för att Tillväxtverket och övriga myndigheter både ska betala ut stöden snabbt och se till att det finns rimliga kontroller på plats.

 

Men vi vet att många har likviditetsproblem här och nu, och för att de ska klara den akuta likviditeten tills nya stöd är på plats har vi både förlängt och utökat likviditetsstödet man kan få via skattekontot. 

Vi förlänger också företagsakuten som är en viktig åtgärd för många små företag. Utöver det vi nämnt förstärker och förlänger vi en mängd stödåtgärder.

Ett år har gått sedan regeringen klassade coronaviruset som en samhällsfarlig sjukdom – och än är krisen inte över. Nu fortsätter vi att jobba för att rädda liv, jobb och välfärd.