Vi tar ansvar för Linköpings ekonomi

Liberalerna har nu presenterat vårt förslag till budget för 2023 med fokus på våra kärnområden.

Debatt2022-12-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En budget som tar hänsyn till osäkra tider framöver men samtidigt med prioritet på kommunens kärnuppdrag. Visst skulle vi som oppositionsparti kunnat presentera vad vi anser vara ett oseriöst budgetförslag där vi plockar av Tekniska verken hundratals miljoner för att på så sätt kunna visa på alla stora satsningar vi vill göra i våra verksamheter. Men vi vill även i opposition uppfattas som ett parti som tar ansvar för Linköpings ekonomi och välfärd och även för det omfattande miljö- och klimatarbete som kommer att kräva stora investeringar av Tekniska verken. Att minska utsläppen för att hejda den globala uppvärmningen är en av våra viktigaste utmaningar. 

För oss är det uppenbart att grund- och gymnasieskolan är de stora förlorarna i Moderaternas och Socialdemokraternas budget, något som även lärarfacken lyft fram. De välfärdsarbetare som styret säger att de vill prioritera finns väl även i grund- och gymnasieskolan? När vi satt i styret kompenserade vi för det statsbidrag till förskolan som den Socialdemokratiskt ledda regeringen tog bort, nu utökar vi den satsningen.  Men var finns den stora satsning på heltidsmentorer som Moderaterna lyfte fram i valrörelsen? Var finns en utökad satsning för att avlasta lärare så att de får mer tid till undervisning? 

Vi vill också utöka resurserna till anpassad grund- och gymnasieskola där vi ser stora behov framöver. Ett första arbete är viktigt för alla men inte så lätt om man har en intellektuell funktionsnedsättning. Vi vill därför utreda förutsättningar för att inrätta ett Kulturcentrum – en eftergymnasial utbildning för just den elevgruppen. För de elever som inte fullföljt gymnasiet vill vi se ett återskapande av Second Chance School. En verksamhet som är mycket framgångsrik i Norrköping. 

Självklart skall vi ha ändamålsenliga lokaler i våra förskolor. Men med tanke på den starka kritik som Socialdemokraterna riktade mot oss i Alliansen, att vi la ner väl fungerande förskolor för att spara pengar, finner vi då det mycket märkligt att ett av de första beslut som S+M-styret i nämnden fattar är att lägga ner två mindre förskolor. Det skulle ju göras stora satsningar? En bra grundbemanning och en bra arbetsmiljö utesluter ju inte mindre förskolor. Får denna besparingsiver fortsätta blir det inte mycket kvar av valfrihet och mångfald. 

Det arbete som vi i Alliansen inlett för att få fler att gå från bidrag till jobb och egenförsörjning måste fortsätta. Vi ser behovet av en riktad satsning mot de arbetssökande som står långt ifrån arbetsmarknaden. 

Inom omsorgen föreslår vi flera satsningar. Vi behöver bl a stärka upp socialtjänsten, utöka stödet till brottsoffer, stärka arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, förstärka stödet till kvinnojourerna samt medel för kompetensutveckling inom demensvården. 

Vi vill också utveckla samarbetet med föreningarna. Men framför allt måste vi se till att höja förenings- och anläggningsstödet som varit eftersatt så länge. Föreningarna behöver en långsiktighet för sin verksamhet – den säkerställer vi genom vår satsning i budget. Samtidigt vill vi påbörja en återbetalning till Visit Linköping för att genomföra konserter och evenemang med en godtagbar personalstyrka. Då är det viktigt att även personer med funktionsnedsättning kan ta sig till och från sitt hem för att till exempel delta på aktiviteter och därför vill vi se en översyn av riktlinjerna för färdtjänsten.