Vi måste vara rädda om demokratin

Min debattartikel för någon vecka sedan, om SD:s förslag att invånare med utländskt medborgarskap inte ska ha rätt att rösta i svenska val till kommun och regioner, väckte stor uppmärksamhet.

Rätten att rösta i kommun- och regionval för ickesvenska medborgare som bor i landet, är en lagstadgad rättighet och samma rätt finns i många andra länder, påpekar artikelförfattaren.

Rätten att rösta i kommun- och regionval för ickesvenska medborgare som bor i landet, är en lagstadgad rättighet och samma rätt finns i många andra länder, påpekar artikelförfattaren.

Foto: JESSICA GOW / TT

Debatt2021-06-03 07:50
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Rösträtten är något man förtjänar" (20/5).

Jag har fått mejl och telefonsamtal, dessutom har den diskuterats och kommenterats i olika forum i sociala medier. Det som slår mig av reaktionerna är främst två saker:

Det är förvånansvärt många som faktiskt tycker att det är rätt att frånta vissa invånare deras demokratiska rättigheter. SD-anhängarna hymlar inte med att de tycker att det är okej att försämra demokratin. Istället försöker de på olika sätt, likt SD:s politiska sekreterare Max Fagerstedt (Corren 20/5), omotiverat hävda att Centerpartiet skulle vara odemokratiskt.

Någon menade dessutom att det ”finns värre saker som hotar demokratin”, utan att förneka att deras förslag faktiskt är att föra demokratin ett steg bakåt. 

Det andra som slår mig är hur låg kunskapen om Sveriges lagstiftning är. Det är enligt svensk lag så att om en person med utländskt medborgarskap har varit bosatt på en ort i mer än tre år, så har den rätt, enligt lag, att rösta i kommun och regionvalen.

I och med att detta är en lagstiftad rättighet skulle det otvivelaktigt vara ett steg tillbaka för demokratin att frånta dessa invånare denna rättighet. Att ha rätt att rösta är stark koppling till demokratin. 

Max Fagerstedt menar att man i Japan och Israel inte har rätt att rösta i nationella och regionala val, om man inte är medborgare i landet. Må så vara, men som EU-medborgare och boende i ett EU-land, har du rätt att rösta i kommunval i det landet du bor.

Bor du i länder som Belgien, Cypern, Grekland och Luxemburg och är EU-medborgare har du inte bara rätt att rösta, du är skyldig att rösta, i det landets kommunval. 

Rätten att rösta i kommun- och regionval för ickesvenska medborgare som bor i landet, är en lagstadgad rättighet och samma rätt finns i många andra länder.

I USA försökte förre presidenten, Donald Trump, ändra röstlagarna så att vissa redan lagda röster inte skulle gälla. I Sverige vill Sverigedemokraterna ta bort rättigheten att rösta, men bara för vissa. Det är inte demokratiskt, eller hur?! 

Vi måste vara rädda om demokratin. Låt därför inte SD få inflytande över regeringspolitiken efter valet 2022.