Vi måste snarast förstärka totalförsvaret

Med tanke på vad som nu händer i vår närhet måste Sverige snarast förstärka totalförsvaret.

Debatt2022-04-20 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den svenska självförsörjningsgraden på mat ligger i dag på cirka 50 procent när allt fungerar. På grund av kriget i Ukraina som kallats (Europas) kornbod med kraftiga prishöjningar diesel, gödning och el kommer livsmedelsproduktionen i Europa att minska och priserna öka, vi kan inte svara som en minister med ansvar i frågan gjorde när han på Folk och Försvars årliga möte fick frågan hur han avsåg att Sverige i ett krisläge skulle klara livsmedelsbehovet; ”vi kan köpa av våra grannländer” blev hans svar.

Hemvärnet utgör en viktig del av totalförsvaret och bör stärkas numerärt och utbildning måste ske i hantering av hand-eldvapen och pansarbrytande vapen med mera.

Vi har lärt oss av historien att ”arméer kan besegras men inte ett enigt folk” det har vi sett i Vietnam, Afganistan och nu får vi hoppas det kommer att bekräftas även i Ukraina. Kravet på ett stärkt totalförsvar omfattar samtliga försvarsgrenar, flyg, flotta, pansar, infanteri, kompletterat med ett väl beväpnat hemvärn i hela landet samt luftvärn. Att ett starkt luftvärn är viktigt, är en slutsats man kan dra efter det som hänt i Ukraina. Jag är övertygad om att efter Rysslands anfall på Ukraina är vi i Sverige ett enat folk som är villigt att försvara landet och demokratin.

Det finns i dag en stor enighet bland svenska folket att stärka det svenska totalförsvaret, dock inte hur det skall finansieras? Socialdemokraterna har förslag om att det skall göras med särskild skatt och oppositionen genom besparingar.

Det är illavarslande att regeringen inte ser några andra lösningar än att höja skatten. Oppositionens förslag om besparingar för att finansiera ett stärkt totalförsvar är mer ansvarsfullt, naturligtvis beroende på vilka besparingar som föreslås. Att stoppa planerna på byggandet höghastighetsbanan för tåg skulle med råge säkra framtida finansiering av totalförsvaret. Att i ett läge där vi inte vet hur framtiden ser ut på grund av det som händer i Ukraina, hålla fast vid byggandet av höghastighetsbanan med en beräknad kostnad av 400 miljarder som kan bli det dubbla är direkt ansvarslöst mot skattebetalarna.