Vi måste hjälpas åt för att stoppa utvecklingen

Vår trygghet och säkerhet är ingen fråga för ett enskilt parti eller grupp, utan allas vårt intresse och ansvar, skriver Linköpingslistan.

Linköping måste titta på goda exempel som vi kan dra lärdom av. Ett av dessa är den belgiska staden Mechelen som gått från att vara Belgiens smutsigaste stad till att nu vara en plats som familjer står i kö för att bo i, skriver debattörerna.

Linköping måste titta på goda exempel som vi kan dra lärdom av. Ett av dessa är den belgiska staden Mechelen som gått från att vara Belgiens smutsigaste stad till att nu vara en plats som familjer står i kö för att bo i, skriver debattörerna.

Foto: Victor Bomgren/Wiktor Nummelin/TT

Debatt2024-03-16 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Integration, eller misslyckad sådan, är en ständigt aktuell fråga, särskilt i kölvattnet av vad den misslyckade integrationen leder till: fattigdom, utsatthet och inte minst en ökad kriminalitet. 

Det är lätt att bli uppgiven, inte minst här i Linköping där vi inte ens hunnit bearbeta den senaste sprängningen innan det häromdagen kom en ny. Politiken och alla samhällsaktörer måste nu börja dra åt samma håll och hjälpas åt för att en gång för alla komma tillrätta med den skrämmande utveckling som vi ser. 

Det finns goda exempel som vi kan dra lärdom från! Ett av dessa är den belgiska staden Mechelen, belägen mellan Bryssel och Antwerpen, som lyckats vända en negativ utveckling och gått från att vara Belgiens smutsigaste stad till att nu vara en plats som familjer från hela Flandern står i kö för att bo i. Men vad har egentligen förändrats? Nedanstående satsningar är några exempel:

* Nolltolerans mot brott, tidiga insatser och breda satsningar.

* “Trasiga fönster metoden”, klotter och skadegörelse åtgärdas omedelbart.

* Mechelen har flest övervakningskameror i hela Belgien och polisen betydligt större resurser.

* I stället för att fängsla unga brottslingar tvingas de gå till polisstationen med sina föräldrar och skriftligen förbinda sig att engagera sig i meningsfulla hobbyer. Föräldrarna åtar sig att skriftligen ta bättre hand om sina barn, med hot om böter och erbjudande om stöd.

* Obligatorisk språkutbildning och kombinerat arbete och språkkurser.

* Kompissystem där varje nyanländ person tilldelas en kompis som antingen är född eller bosatt i landet tillräckligt länge för att förstå sociala koder. Kompisen är en mentor och stödperson för den nyanlände.

* Förbättrad kvalitet på skolorna i utsatta områden har gjort att medelklassföräldrar blivit mer benägna att placera sina barn där. Staden ser till att skolor och förskolor inte blir etniskt segregerade.

* I Sverige tenderar vi att fokusera på att ge bidrag till etniska föreningar och aktiviteter, medan Mechelen betonar gemensamma aktiviteter såsom fotboll och teater. Integration handlar om att göra saker tillsammans. 

Kommunen har ju inte rådighet i allt, men i samarbete med polisen, civilsamhället och samhället i stort kan många av Mechelens beprövade och framgångsrika metoder möjligen användas här i Linköping. 

S+M styret har redan börjat med kameraövervakning, språkkrav och “Rätt kurva”. Det stödjer vi, men det som också måste till är andra förebyggande åtgärder som en ordentlig satsning på skolan och föreningslivet som bevisligen gör reell skillnad. Vår trygghet och säkerhet är ingen fråga för ett enskilt parti eller grupp, utan allas vårt intresse och ansvar. 

Vi i Linköpingslistan kommer ta vårt ansvar och göra vårt bästa för att bidra till ett tryggt och säkert Linköping.