Vi måste hjälpas åt att rädda Östersjön

Stränderna är fulla av uppspolad plast som rensas bort innan turistsäsongen, för det vill ju ingen se. Att vi blundar förbättrar inte läget i Östersjön, skriver debattörerna.

När världens utrikesministrar möts borde första frågan vara hur man planerar att rena sjöarna och haven från plast, stoppa övergödningen och återställa en livsduglig miljö, skriver debattörerna.

När världens utrikesministrar möts borde första frågan vara hur man planerar att rena sjöarna och haven från plast, stoppa övergödningen och återställa en livsduglig miljö, skriver debattörerna.

Foto: Hasse Holmberg / TT

Debatt2022-06-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När jag var barn var Östersjön en fantastisk plats. Genom att sätta två nät kunde vi dra upp fisk så att det räckte till halva socknen och då kastades all småfisk tillbaka i vattnet igen för att växa till sig. Det var också härligt att bada i det friska vattnet.

På bara trettio år gjorde vi Östersjön allvarligt sjuk, döende. En bottenarea större än Danmark är död i Östersjön, här simmar inte längre någon fisk. Haven försuras av våra utsläpp och övergöds av intensivt jordbruk. Den fisk som finns innehåller oftast höga halter av miljögifter. Det är varken bra för fisken eller för oss människor när vi äter den. 

Vi vet att när det äntligen blir varmt nog att bada så kommer även algblomningen, obehagligt att bada i och farligt att svälja. Oljerester fastna på badkläder och handdukar här och var. Stränderna är fulla av uppspolad plast som rensas bort innan turistsäsongen, för det vill ju ingen se. Att vi blundar förbättrar inte läget i Östersjön.

Det blir mer akut för varje dag och vi måste behandla den som just akut. När världens utrikesministrar möts borde första frågan vara hur man planerar att rena sjöarna och haven från plast, stoppa övergödningen och återställa en livsduglig miljö. Den andra frågan borde vara hur man anpassar avfallshanteringen för att rädda liv. 

Vi har lösningarna som kan återställa havets hälsa. Men det kan inte ett land göra ensamt, vi måste hjälpas åt. Vi borde redan ha samarbetsavtal med länderna kring Östersjön kring hur vi gör havet livsdugligt igen. Det pågår ett antal mindre, riktigt bra projekt, men det krävs stora transnationella samarbeten.

Allt vatten som släpps ut i Östersjön måste renas, även från läkemedel. Fisket måste begränsas markant medan vi i stället kan ge större utrymme för att odla tång och musslor som fångar upp överskottsnäringen som övergöder. Ett friskt hav och dess ekosystem bidrar till att fånga upp stora mängder koldioxid från luften vilket är bra för klimatet.

Våtmarker i närheten av Östersjön behöver återställas så att fiskarna har någonstans att lägga ägg och växa upp. Plasten som flyter runt behöver fångas in och återvinnas samtidigt som vi måste förhindra ny plast från att hamna i Östersjön. Vi måste få ett slut på användning av mikroplaster. Avfallshanteringen behöver utvecklas och då på en global nivå där vi samarbetar världen över.

Vi behöver rädda vårt hav om vi vill kunna njuta av ett friskt bad och kunna dra upp en ätbar abborre i framtiden. Det är ännu inte försent, men handling måste ske nu. Det är nu vi måste hjälpas åt att rädda Östersjön.