Vi kräver att ungdomsverksamheten öppnas omedelbart

Vi går nu därför ihop för att kräva att ungdomsverksamheten i Ryd och Lambohov omedelbart öppnas igen. Styret behöver svara på varför dessa prioriteringar gjorts och när verksamheten kan förväntas öppna igen, skriver debattörerna.
Vi går nu därför ihop för att kräva att ungdomsverksamheten i Ryd och Lambohov omedelbart öppnas igen. Styret behöver svara på varför dessa prioriteringar gjorts och när verksamheten kan förväntas öppna igen, skriver debattörerna.

Totalt drabbas cirka 1 250 ungdomar i åldern 13–18. Inget pressmeddelande har gått ut om detta, inget utskick med information till de boende i området, utan en dag var bara ungdomsverksamheten stängd på obestämd tid, skriver debattörerna.

Debatt 9 februari 2024 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad betyder egentligen styrets ord om man inte ens prioriterar de “prioriterade områdena”?

De styrande Socialdemokraterna och Moderaterna har i sitt arbete, för att minska segregation och arbeta brottsförebyggande, pekat ut fyra områden som prioriterade för insatser: Skäggetorp, Ryd, Berga och Lambohov. Områden där det finns en överrepresentation av barn som lever i ekonomisk utsatthet och där arbetslösheten bland vuxna är hög.

Här är ofta de politiska partierna rörande överens om att vi behöver satsa särskilt för att alla barn ska få jämlika förutsättningar till en rik fritid, god hälsa och lyckad skolgång. Men plötsligt blir detta bara tomma ord när styret i smyg, helt utan att informera några av partierna i opposition, stänger ner två av fyra ungdomsverksamheter i dessa områden. Lambohov och Ryd står nu helt utan verksamhet för gruppen 13-18-åringar.

Totalt drabbas cirka 1 250 ungdomar i åldern 13–18. Inget pressmeddelande har gått ut om detta, inget utskick med information till de boende i området, utan en dag var bara ungdomsverksamheten stängd på obestämd tid, utan något att ersätta den med. Något som inte känns som en prioritering av ett utsatt område alls.

Ungdomarna själva vittnar om att de i stället umgås och “hänger i centrum”, något som är svårt i Lambohov som inte har ett stadsdelscentrum att tala om. Den nya “inofficiella” ungdomsverksamheten blir då i lokala butiker. Något som de lokala handlarna inte uppskattar, vilket man kan förstå. Lambohovs centrum är dessutom ett av de områden där man lagt dyra pengar på kamerabevakning för att öka tryggheten. Tänk om pengar även kunde användas till en verksamhet där de unga också kan vara och få en trygg fritid.

“Vi trodde att det skulle bli ramaskri i media”, sa en personal i möte med politiker som ägde rum 6/2, “men det har varit knäpptyst, och man undrar ju vad det betyder om man inte ens kan prioritera de prioriterade områdena längre”. I oppositionen var vi alla förvånade, vi hade inte hört ett ljud om detta. Under mötet berättade också ungdomarna att man gjort ett Linköpingsinitiativ där man vädjar till politikerna att öppna ungdomsverksamheten i Lambohov och Ryd igen. I skrivande stund har den 300 underskrifter.

Vi går nu därför ihop för att kräva att ungdomsverksamheten i Ryd och Lambohov omedelbart öppnas igen. Styret behöver svara på varför dessa prioriteringar gjorts och när verksamheten kan förväntas öppna igen.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa