Vi fortsätter kämpa för en grönare kommun

Centerpartiet Linköping har nu presenterat vårt budgetförslag för 2023. Det är en budget som på viktiga punkter avviker från den budget som det nya politiska styret med socialdemokrater och moderater har lagt fram.

Den enskilt största satsningen gör vi på att värna närodlad, svensk och ekologiskt odlad mat, trots att kostnaderna för livsmedel just nu går upp kraftigt, skriver debattören.

Den enskilt största satsningen gör vi på att värna närodlad, svensk och ekologiskt odlad mat, trots att kostnaderna för livsmedel just nu går upp kraftigt, skriver debattören.

Foto: Sandberg Niclas

Debatt2022-12-06 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi gör bedömningen att den tid vi lever i kräver en budget präglad av ansvarstagande snarare än yviga utsvävningar. Samtidigt finns i vårt budgetförslag stora och viktiga satsningar, som antingen saknas eller är väsentligt mindre i det nya politiska styrets budgetförslag.

Vår största ekonomiska satsning ligger i förstärkningar av kommunens arbete för ökad trygghet och mot segregation. För att nå detta mål vill vi se mycket mer av tidiga insatser med stöd till barn i utsatta miljöer genom samverkan med bland andra civilsamhället och föreningsrörelsen, men även genom mycket bättre samverkan inom kommunen. Till detta hör också satsning på kulturlivet och genom att hålla fast vid att evenemang får fortsätta vara en viktig guldkant för Linköpings invånare kommande år.

Den enskilt största satsningen gör vi på att värna närodlad, svensk och ekologiskt odlad mat, trots att kostnaderna för livsmedel just nu går upp kraftigt. Vi gör denna satsning för att värna landsbygden, för att värna miljön och den biologiska mångfalden och för att säkerställa robust livsmedelsförsörjning till Linköpings invånare i en orolig tid fylld av yttre hot.

Stödet till enskilda vägar på landsbygden har legat still under många år och vi fördubblar nästan detta stöd i vår budget så att dessa vägar kan få både bättre underhåll och säkerhet. Det enskilda vägnät det handlar om här är tillgängligt för alla och används dagligen av många Linköpingsbor i de mindre tätorterna, samtidigt som det är vägföreningarnas medlemmar står för en stor del av kostnaderna.

Vår budget innehåller också en satsning på mer av demokrati så nära medborgarna som möjligt. Denna satsning gör vi genom en ekonomisk förstärkning av de geografiska utskotten som tack vare Centerpartiets hårda arbete för hela kommunen startar sin verksamhet efter nyåret.

Slutligen ger vi också kommunens nämnder ett antal utredningsuppdrag. Framför allt på miljöområdet vill vi se ambitionshöjningar och förbättringar. Fler cykelvägar, främst från de mindre orterna in till staden, fler solceller över cykelvägar, intill de mindre tätorterna, över parkeringsplatser och på kommunala byggnader hör till våra viktigaste punkter för bättre miljö och mer robust infrastruktur. Vi ger även flera uppdrag som syftar till att vår miljö ska bli bättre genom en grönare stad och renare vatten. 

Vi vill även se en mer medarbetarfokuserad strategi för bättre arbetsmiljö, det är kärnan i vår syn på hur arbetet med förbättrad arbetsmiljö ska se ut. Vi måste som arbetsgivare lösa det stora problem med sjukfrånvaro vi har och genom att sätta medarbetarna i centrum tror vi att vi kan nå en bit på vägen.

Vår budget för Linköpings kommun är ansvarsfull och återhållsam, samtidigt som den innehåller viktiga prioriterade satsningar på ett flertal områden. Vi hoppas att flera förslag får gehör från andra partier, men oavsett detta så kommer vi att fortsätta kämpa för en grönare och tryggare kommun och en levande landsbygd hela mandatperioden.