Vi behöver jobba för bÀttre villkor för vindkraften

Elbehovet ökar hÀr och nu och vi bedömer att landbaserad vindkraft Àr det kraftslag som snabbast kan byggas ut. Samtidigt Àr motstÄndet stort i mÄnga kommuner, skriver debattörerna.

Ett skÀl till kommuners osÀkerhet kan vara att det i dag saknas tydliga incitament för att acceptera ny vindkraft, skriver debattörerna.

Ett skÀl till kommuners osÀkerhet kan vara att det i dag saknas tydliga incitament för att acceptera ny vindkraft, skriver debattörerna.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Debatt2023-12-22 05:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Sveriges elbehov kommer att öka kraftigt framöver. I mĂ„ngt och mycket beror det pĂ„ nĂ€ringslivet ökande efterfrĂ„gan pĂ„ el dĂ„ industri- och transportsektor elektrifieras med syftet att fasa ut anvĂ€ndningen av fossila brĂ€nslen. Elektrifieringen Ă€r det snabbaste och mest effektiva sĂ€ttet att genomföra Sveriges klimatomstĂ€llning; och klimatomstĂ€llningen kan bidra med nya svenska arbetstillfĂ€llen och svensk tillvĂ€xt. 

För att klara en kraftig utbyggnad av elsystemet behöver vi underlÀtta investeringar i alla fossilfria kraftslag. En nyckelÄtgÀrd Àr en energipolitik som en majoritet av partierna stÀller sig bakom och en lagstiftning som skapar trygghet för de företag som ska investera. Regeringens nya förslag pÄ handlingsplan för kÀrnkraft Àr ett sÄdant steg. Energiföretagen efterlyser motsvarande initiativ för elsystemet som helhet.

Elbehovet ökar hÀr och nu och vi bedömer att landbaserad vindkraft Àr det kraftslag som snabbast kan byggas ut. Samtidigt Àr motstÄndet stort i mÄnga kommuner. Ett skÀl till kommuners osÀkerhet kan vara att det i dag saknas tydliga incitament för att acceptera ny vindkraft. Vi föreslÄr dÀrför följande:

* För den nÀrboende Àr inte alltid nyttan uppenbar och Energiföretagen vill dÀrför se en ekonomisk intÀkt till nÀrboende och till samhÀllet runtomkring det projekterade omrÄdet sÄ att det blir tydligare hur etableringen bidrar till lokal utveckling.

* Energiföretagen vill Àven se att fastighetsskatten som vindkraftsparker i dag betalar blir kommunal och dessutom kopplas till en reformering av det kommunala vetot. En sÄdan förÀndring skulle ge en tydlig direktnytta för kommunerna och förbÀttra investeringsklimatet för ny vindkraft. En ekonomisk modell som Sveriges kommuner och regioner ocksÄ vill se.

* Energiföretagen vill att Transportstyrelsen snarast ges i uppdrag att harmonisera kraven pÄ hinderbelysning för vindkraft till internationella riktlinjer vilket skulle skapa mindre pÄverkan pÄ sÄvÀl nÀrboende som natur. Vi behöver skapa goda möjligheter till samexistens med vindkraften om vi ska klara elektrifieringen.

Stabila spelregler Ă€r viktiga för sĂ„vĂ€l nĂ€rboende som branschen. DĂ€r förutsĂ€gbara och lĂ„ngsiktiga spelregler kan skapa en trygghet för bĂ„da parter. Vi hoppas att Sveriges kommunpolitiker vill ta branschen i hand och jobba för bĂ€ttre villkor för vindkraften – sĂ„ att tillgĂ„ngen pĂ„ el i ökar i region Östergötland och sĂ„ att Sverige fĂ„r en snabbare klimatomstĂ€llning.