Vi behöver en långsiktig migrationspolitik

Det är med sorg, vrede och fasa vi följer Ukraina-kriget. Det vi ser är oerhört mycket mänskligt lidande. Människor flyr för sina liv och lämnar efter sig det de tidigare kunde kalla sitt trygga hem. I dag är det allt annat än tryggt.

För att dessa flyende människor ska hitta trygghet någon annanstans krävs det att det finns platser som väljer att ta emot dem, skriver debattörerna.

För att dessa flyende människor ska hitta trygghet någon annanstans krävs det att det finns platser som väljer att ta emot dem, skriver debattörerna.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2022-04-16 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ryssland har vid upprepade tillfällen visat att de inte följer krigets regler när den civila befolkningen blivit deras måltavlor. Det är hemska bilder som kanaliseras ut i tidningar och tv. Bilder som visar krigets vidriga sida. Det spelar ingen roll om det är barn eller gamla – de dödas ändå. Kvinnor våldtas. Människor torteras och avrättas. Ingen undantas. 

Dessa krigsförbrytelser har förvandlat idylliska samhällen till rena helveten. För att dessa flyende människor ska hitta trygghet någon annanstans krävs det att det finns platser som väljer att ta emot dem. 

Centerpartiet har länge stått upp för en medmänsklig migrationspolitik, präglad av ordning och reda. Med medmänsklighet menar vi att människor på flykt snabbt ska få skydd, tak över huvudet och hitta en fristad. Sedan handlar det om att det offentliga måste styra upp processen så det går snabbt, enkelt och rättssäkert.

Medan andra partier tidigare diskuterat volymmål på invandring eller andrum för svenskt flyktingmottagande, har vi fokuserat på en human migrationspolitik. När andra i dag gör skillnad på flykting och flykting står vi fortsatt upp för asylrätten. Det går inte nog att understryka att vi inte kan göra skillnad på människor beroende på var de kommer ifrån, vad de har för religion eller hudfärg. 

Vi är stolta över att ha motsatt oss både volymmål och ”minusinvandring” som vissa partier föreslagit. Med de förslagen hade vi antagligen inte kunnat välkomna alla de som nu flyr krigets helvete i Ukraina. Ett krig är ett krig oavsett var de utförs. 

Till skillnad från Sverigedemokraterna kategoriserar vi inte heller flyende människor som antingen ”proffsmigranter” eller ”riktiga flyktingar”. Det är en definitionsfråga som inte avgörs av Sverigedemokraterna utan av konventioner. Enligt Förenta Nationernas flyktingkonvention är en flykting en personsom flytt sitt land i välgrundad fruktan för förföljelse på grund av ras, religion, tillhörighet till en viss samhällsgrupp eller politisk uppfattning, och som befinner sig utanför det land, vari han är medborgare och som på grund av tidigare nämnd fruktan inte kan eller vill återvända till det landet …”

Centerpartiet är det enda borgerliga parti som inte går till val på en stramare flyktingpolitik än den Sverige har i dag. Dessutom ligger Centerpartiets migrations- och integrationspolitik fast, till skillnad från många andra partiers. Det handlar om att både skapa trygghet och visa medmänsklighet till de som flyr. 

När människor som flytt Ukraina kommer till Sverige, vill Centerpartiet kunna erbjuda ett bra och humant mottagande som möjliggör integration. I dag kan de som kommer från Ukraina välja att antingen ansöka om asyl eller använda sig av EU:s massflyktsdirektiv. Vi vill tillgängliggöra vård och SFI till dem som kommer under massflyktsdirektivet. Samtidigt vill vi att de som i stället söker asyl ska få rätten att arbeta under processen. Det har de inte i dag. Med dessa utgångspunkter och förslag är vi övertygade om att Centerpartiets migrations- och integrationspolitik är den rätta. Den förenar medmänsklighet med ordning och reda.