Inom ramen för den nationella planen för järnvägssatsningar godkände regeringen i slutet på juni finansieringen för en utbyggnad av den lokala kollektivtrafiken. Vilka får del av pengarna – jo, våra storstadsregioner får riktade anslag för satsningar på ny kollektivtrafik.
Inga pengar till Östergötland, kanske beroende på att ingen framförde behoven! I Östergötland är vi nöjda med att få anslutning till Ostlänken i Linköping och Norrköping – en förödande strategi för regionens tillväxt. All forskning visar att satsningen på lokal infrastruktur för arbetspendling ger de största effekterna.
Alltsedan tillblivelsen av regionen 2015 så har regionen haft ansvaret för utvecklingen av kollektivtrafiken, men vi ser inga konkreta tankar eller förslag om hur regionen ska bindas samman och ge regionens alla delar goda tillväxtmöjligheter. Östergötlands framtid planeras av Linköping och Norrköping och regionen sitter på läktaren – inget ledarskap som tar hand om utvecklingsfrågor eller som företräder regionen mot staten.
Regionens utvecklingsdokument – Regional Utvecklingsplan (RUP) – är enbart rekommendationer och får ingen styrning för regionens utveckling, exempel:
Vad gjorde regionen för att leva upp till sin egen målsättning i rekommendation 2.1 av sin egen plan: Utveckla och intensifiera kontakterna med nationella politiska organ och myndigheter för att utveckla dialogen i för regionen angelägna frågor, särskilt kring investeringar i transportinfrastruktur?
Vad gör regionen åt den låga andelen resande med kollektivtrafik – 13–14 procent i regionen som helhet? Att fördela medel i Länstrafikplanen, cirka 120 miljoner per år, är inte svaret!
Vad gör regionen åt trafiksituationen i Linköpings tätort som lider av samma problem, låg andel resande med kollektivtrafik – kommunen satsar på cykel och ett nytt resecentrum öster om Stångån, på fel sida av ån och som gör att anslutande kollektivtrafik ska passera på Hamngatan och Stångebro, enligt senaste förslag till Trafikplan.
Små steg i fel riktning kan få stor betydelse – regionens sjukhusområde är för litet för att kunna bevara sina specialistkliniker, man är beroende av samverkan med Kalmar och Jönköping för att få det nödvändiga patientunderlaget. I en ny utredning initierad av regeringen så vill man nu koncentrera landets specialistkliniker till färre orter, våra storstäder, för att höja kvaliteten i vården.
Regionens möjligheter att försvara och bibehålla våra specialistkliniker ligger alltså i händerna på Kalmar och Jönköping – vad händer om deras patientunderlag hamnar i Skåne?
Linköping har rangordnat tunnlar före allt annat som har betydelse för regionens utveckling, Norrköping tittar norrut mot Stockholm och regionen har inget ledarskap för att få till en gemensam strategi. Våra politiker ägnar sig åt Ostlänken som ska frälsa oss om 10 år. Vilket parti och/eller koalition i regionfullmäktige vågar nu stå upp och redovisa en samlad strategi för regionens utveckling?
För Fjärde Tankesmedjan
Lennart Asplund
ledamot
Lars Bergkvist
ordförande