Antal döda människor i coronakrisens Sverige är i dagsläge (23 juni) mer än 5 161 personer. Vissa hoppas på en snar flockimmunitet som ska vända kurvan och skydda oss mot en andra våg som innebära mindre effekter på jobb och ekonomi.
Men hoppet är bara en dröm. Jag anser att den strategi eller modell som man valt i Sydkorea (antal döda 281), Kuba (85), Norge (248), Kina (4 634), Danmark (603), Finland (327), är bättre och mänskligare än den svenska strategin. Den globala smittan av coronavirus har ännu en gång tagit upp frågan om hur man kan bli av med viruset på bästa sätt.
Nyliberala regeringar visar med ett oskyldigt ansikte genom att använda coronaviruset som ett verktyg för att bli av med oekonomiska och gamla människor, som bara kostar pengar nu. Det låter mycket grymt, men detta är sant.
Enligt officiella rapporter är var fjärde arbetare i den kommunala äldrevården visstidsanställd och i den privata sektorn är det ännu fler. Nu lyfts arbetsförhållanden och privatiseringar inom äldreomsorgen fram som en orsak till den höga dödligheten i coronaviruset på svenska äldreboenden. Trots besöksförbud kom smittan in på äldreboenden.
Visst är detta en förskräcklig katastrof, men det är en ännu större katastrof att det är arbetstagare och de äldre – som byggt upp vårt samhälle – som måste betala krisen.
Det som i dag är värst är att dödstalet på våra äldre blivit bara en siffra, en siffra som inte väcker någon reaktion och det verkar som alla är överens om läget! ”Det ges en indirekt signal att ”naturen är sådan och vi dömda bara att acceptera naturens lagbundenhet”!
Jag anser att det är fel på den svenska strategin. Resonemanget om flockimmunitet får inte stå i vägen för kampen mot covid-19. Att lova att läget så småningom blir stabilare och att den svenska strategin mot coronaviruset är den bästa – eller enda möjliga – saknar trovärdighet.
Ett första steg är att införa munskydd och visir vid all nära kontakt i vården av patienter och i äldreomsorg. Det är inte acceptabelt att personal sprider dödlig smitta till de som ska skyddas. Byt strategi!
Faramarz Davoudi,
pensionerad socialsekreterare,
styrelseledamot i Fackförbundet