Värna lokal makt

En lokal dialog med invånarna i Östergötland är av yttersta vikt liksom att styrande politiker i god tid ser till att det finns en folklig förankring i regionfrågan, skriver SD-politiker.

Lokal makt. Bildandet av storregioner innebär en tydlig maktförskjutning bort från medborgarna, menar skribenterna.

Lokal makt. Bildandet av storregioner innebär en tydlig maktförskjutning bort från medborgarna, menar skribenterna.

Foto: Jeppe Gustafsson

Debatt2016-04-27 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har gått lite mer än ett år sedan Landstinget i Östergötland omorganiserades och blev Region Östergötland. Innan dammet hunnit lägga sig efter regionbildningen har djupare diskussioner om ännu en omorganisering påbörjats, denna gång gällande bildandet av storregioner. Visst har detta samtalsämne varit på tapeten betydligt tidigare än så men i dagsläget verkar det brinna i knutarna och man pratar om att nybildandet ska verkställas redan år 2019 alternativt år 2023.

Åsikterna och uppfattningarna är många hos partiernas förtroendevalda politiker runt om i landet. Sverigedemokraterna har däremot, från allra första början, varit enade om att anse bildandet av storregioner vara negativt både ur ett lokalt och ett nationellt perspektiv.

I vårt parti leds vi ideologiskt av socialkonservativa tankar där ett ”försiktigt framåtskridande” är ledord, inte minst när det gäller centrala och avgörande frågor som denna. Vi Sverigedemokrater välkomnar sunda förändringar men anser i det här fallet inte att vi bör riva upp en fungerande och historiskt väl förankrad struktur, framför allt när det inte finns något som helst fog för det. Därför ser vi heller inga vinster i att rita om kartan och menar att bildandet av storregioner kommer att påverka den lokala demokratin negativt genom en tydlig maktförskjutning.

Lika lite som vi anser att utländska politiker ska styra oss från Bryssel anser vi alltså inte heller att politiker från Småland ska styra över vår verklighet här i Östergötland, ett demokratiskt styre ska ligga nära folket och vara till för folket.

Det slutgiltiga ödesdigra beslutet kommer såldes att fattas på nationell nivå och är därmed inte en fråga som rent parlamentariskt avgörs regionalt eller kommunalt. Sverigedemokraterna anser dock att en lokal dialog med invånarna i Östergötland är av yttersta vikt och att styrande politiker, i god tid, ska se till att det finns en folklig förankring i frågan.

Övriga sju partier pratar gärna om demokratisk transparens och vikten av folkligt inflytande i politiken, samtidigt som man i politiska förslag istället förespråkar motsatsen, det vill säga elitisering och en än mer tydlig maktkoncentration. Det är inget annat än ren och skär hypokrisi i våra ögon, och vi kommer att göra vad vi kan för att motverka rådande centralisering.

Jan Svensson

distriktsordförande för SD Östergötland

Clara Aranda

gruppledare SD i Region Östergötland

Jonas Andersson

ordförande för SD Linköping

Darko Mamkovic

ordförande för SD Norrköping

Anne-Kristin Jedler

ordförande för SD Motala

Runar Öhman

ordförande för SD Mjölby