Vargens oskygga beteende – en fara för människan?

Vargens oskygga beteende skapar problem för oss som verkar på landsbygden.

Att vargen inte känner rädsla och viker undan så fort den får kontakt med människan måste få alla varningsklockor att ringa, skriver debatötterna.

Att vargen inte känner rädsla och viker undan så fort den får kontakt med människan måste få alla varningsklockor att ringa, skriver debatötterna.

Foto: Paul Kleiven/ NTB/ TT

Debatt2022-05-10 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter det intermezzo som inträffade på försvarsmaktens skjutfält norr om Borensberg kan man verkligen fråga sig om inte vargens oskygga uppträdande kan utgöra en fara för människan.

Under en militär övning på Kvarns skjutfält var en militär styrka förlagd i ett av övningsområdena. Soldaterna hade varit förlagda på samma plats under några nätter så mänsklig närvaro var känd även för det vilt som fanns i närheten. Vid en av vaktmanskapets kontrollrundor påträffades tre vargar vid den plats som tidigare utnyttjats av förbandets kok och som nu fungerade som uppställningsplats för fordon. Vargarna uppehölls sig i anslutning till fordonen cirka 75 meter från förläggningsplatsen där mänsklig aktivitet pågick. Vargarna visade ingen rädsla eller respekt för mänsklig närvaro. Då vaktstyrkan närmade sig förflyttade sig vargarna sakta in i skogen.

”En fantastisk naturupplevelse” kanske många tänker men med kännedom om vargens eventuella beteende kanske man bör ta sig en funderare.

Just detta att vargen inte känner rädsla och viker undan så fort den får kontakt med människan måste få alla varningsklockor att ringa. I Gölin Carina Christiansens bok ”Vargen och statsmakten” räknas tre scenarier upp som skulle kunna få varg att attackera människan: 

1. Rabiessmittad varg. Detta kan vi avfärda eftersom rabies inte finns i Sverige.

2. Total brist på bytesdjur. Detta kan vi också avfärda enär skogarna på åtminstone P-tomta skjutfält är fulla av bytesdjur.

3. Habituerade vargar. På vanlig svenska betyder det att om vargen tillåts röra sig i närheten av människor så vänjer de sig med den kontakten. Beteendet blir mera oskyggt eftersom dom vet att det finns föda i närheten av människan och viker inte undan. I förlängningen kan detta innebära att vargen om den hamnar i ett trängt läge kan visa ett aggressivt beteende. För att undvika en sådan situation måste vargen tillvänjas att människan är farlig och mänsklig kontakt undvikas. 

Dessa tre scenarier är presenterade vid Viltskadecentrum som är en del av Sveriges lantbruksuniversitet och svenska viltexperter är helt eniga om att en oskygg varg är potentiellt farlig.

Undertecknade jägarorganisationer är fullt övertygade om att den efterfrågade tillvänjningen ska ske genom jakt på varg så att vi får fram ett beteende som gör att vargen söker sig bort från människan. Ett beteende som vargarna på P-tomta skjutfält uppvisar får inte accepteras.