En av de sakerna som pekas ut är att tillgången till planlagd mark för vårt näringsliv är under all kritik. Det finns ett gap mellan den mark som näringslivet behöver och den som i dagsläget finns planlagd. Ovan situation har försvårats av Ostlänkens korridorer samt det faktum att planläggning av bostadsbyggande prioriterats. Förra veckan gick det till exempel att läsa i Corren hur ett känt Linköpingsföretag expanderar, men väljer att etablera sig i Mantorp på grund av brist på mark.
Med anledning av det ställer vi i KD oss väldigt frågande till hur samhällsbyggnadsnämnden förra veckan kunde prioritera att bevilja Moskéstiftelsen i Linköping ett positivt planbesked i Kåparps industriområde samt gå med på en detaljplaneändring. Detta trots att Moskéstiftelsen tidigare haft en option inom Djurgården som inte nyttjats under optionsperioden. Med andra ord får Moskéstiftelsen en andra chans medan väletablerade företag får söka sig till våra grannkommuner. Så länge ett positivt planbesked finns kan marken inte säljas för annan verksamhet till annan intressent. På vilket sätt tillämpas likabehandlingsprincipen i detta fall?
Vi i KD anser att marken behövs för andra verksamheter samt att stiftelsen kommer få svårt att expandera eller samlokalisera med samarbetande företag med kompletterande verksamheter. Verksamhetsområdet är dimensionerat och byggt för sitt ändamål. Läser man detaljplanen framgår detta tydligt.
Vidare menar vi att samhällsbyggnadsnämnden inte varit tydlig när det kommer till finansieringen av Moskéstiftelsens verksamhet. Att Saudiarabien finansierat byggen av moskéer och friskolor i Sverige är känt sedan tidigare. Det vore märkligt om sådana här bidrag inte var förenade med några former av motkrav om hur verksamheten ska bedrivas. Erfarenheterna av missionerande saudisk salafism i europeiska länder är tydliga. Demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter får sig en rejäl törn och motsättningar i samhället uppstår. Många muslimer ställer sig också främmande till denna fjärrstyrning av deras religionsutövning. Med hänvisning till ovan valde vi i KD att inte delta i beslutet och närvara på nämnden.