Varför reagerar vi så lite när barnen dödas i Gaza?

Palestinska barn är lika oändligt värdefulla barn som israeliska och svenska barn. Varför får de dödas i tusental? Sveriges politiker tiger. Vi skäms och förfasas, skriver debattörerna.

Enligt FN:s barnkonvention, som även Israel har antagit, ska varje lands regering ta ansvar för barns särskilda rättigheter och göra allt de kan för att skydda barnen, skriver debattörerna.

Enligt FN:s barnkonvention, som även Israel har antagit, ska varje lands regering ta ansvar för barns särskilda rättigheter och göra allt de kan för att skydda barnen, skriver debattörerna.

Foto: Heiko Junge/NTB/TT

Debatt2024-01-12 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att förlora sitt barn är fruktansvärt, oavsett om det är i en olycka eller av svår sjukdom. I Sverige dör i genomsnitt ett barn under 16 års ålder per dag. En katastrof. Vid diskoteksbranden i Göteborg (1998) dog 63 ungdomar och över 200 skadades. En oerhörd katastrof. I Gaza har cirka 10 000 barn (och cirka 10 000 vuxna, mest kvinnor) dödats på 3 månader. Flerfalt fler har skadats, många har blivit av med armar och ben.

Situationen i Gaza är fruktansvärd. På en yta som en fjärdedel av Öland lever cirka 2,1 miljoner människor (samma befolkningstäthet som London). Nästan 85 procent av befolkningen, 1,9 miljoner människor, har tvingats fly från sina hem. Tre fjärdedelar av alla bostäder är sönderbombade. Människor trängs i tillfälliga flyktingläger med brist på fungerande toaletter och duschar. Dessa förhållanden orsakar en lavinartad ökning av infektionssjukdomar, framför allt diarrésjukdomar och luftvägssjukdomar. Dessa infektioner kan en frisk kropp mycket lättare klara av, men en undernärd och svag kropp kan dö, framför allt om det inte finns tillgång till livräddande sjukvård.

Vilken sjukvård finns det då för barnen i Gaza? Endast nio av Gazas 36 sjukhus fungerar hjälpligt, men med brist på det mesta. Den samlade sjukvården i Gaza har utsatts för över 400 attacker, som dödat minst 600 människor och skadat ytterligare minst 800 personer. Mer än 200 ambulanser har förstörts. Tillräckliga transporter av vatten, mat, bränsle och medicinska förnödenheter släpps inte in i Gaza trots resolution från FN:s säkerhetsråd. Leveranser med bistånd begränsas av skadade vägar, brist på bränsle och att hjälparbetare dödats eller tvingats att fly.

Närmare 95 procent av människorna i Gaza saknar tillgång till rent vatten och mat. Det råder utbredd svält och undernäring. Andra faktorer än direkt våld kommer inom kort att kunna skörda flest liv.

Varför reagerar vi så lite? Palestinska barn är lika oändligt värdefulla barn som israeliska och svenska barn. Varför får de dödas i tusental? Barn ska skyddas överallt och hela tiden. Barnens trygghet är de vuxnas ansvar. Enligt FN:s barnkonvention, som även Israel har antagit, ska varje lands regering ta ansvar för barns särskilda rättigheter och göra allt de kan för att skydda barnen. 

Hamas samlade attacker på israeliska barn och vuxna den 7 oktober var ett förfärligt, grymt och oförsvarligt angrepp. Men Israels svar är oproportionerligt och strider mot internationell humanitär rätt, även kallat krigets lagar, som slår fast att civila personer eller civila mål som till exempel skolor och sjukvårdsinrättningar inte får angripas. 

FN protesterar liksom några få västländer. Sveriges politiker tiger. Vi skäms och förfasas! 

Vi vädjar om eldupphör i Gaza och ökat bistånd för att bromsa den pågående humanitära katastrofen. Och vi kräver: Politiker i Sverige och EU, ta ert ansvar!