Vårdpersonalen skall prioriteras

Debatt2023-02-01 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Ge oss förutsättningar att utöva yrket på bästa sätt" (20/1):

Vårdförbundet lyfter i sin debattartikel flera viktiga förslag som Sverigedemokraterna föreslagit och drivit i flera år.

Frågan kring en utökad bemanningspool i egen regi för att på så sätt minska kostnader för externa bemanningsföretag är en viktig fråga som vi i flera år haft med i våra budgetar. Vi ser behovet av att förbättra arbetsmiljön och minska stressen inom vården, stabila och trygga arbetslag bidrar till en bättre vård.

Förslaget om att stärka ledarskapet genom utbildning och mer stöd är något som Sverigedemokraterna under lång tid påtalat behovet av. En ledare behöver förstå vårdpersonalens situation och veta vilka åtgärder som krävs i varje given situation för att vårdpersonalen och andra medarbetare skall kunna leverera vad som förväntas av dem. 

Sverigedemokraterna arbetar dagligen hårt för att vårdpersonalen ska få en så bra arbetssituation som möjligt på sin arbetsplats. Vi träffar mer än gärna vårdpersonal, fackförbund och andra för att tillsammans hitta bra lösningar som råder bot på den ansträngda situation vi nu kan se inom vården. Det här arbetet skall göras tillsammans och är inget vi kan göra på varsitt håll. 

Hade Vårdförbundet på riktigt velat påverka vården hade ni tackat ja till de möten SD bjudit in till. När Vårdförbundet tackar nej till att träffa företrädare för Sverigedemokraterna, som nu utgör en del av den politiska majoriteten i Region Östergötland, så har vi tolkat det som att ni inte velat ha en dialog med vissa partier. Det har i sin tur har lett till att vi inte fullt ut beretts förutsättningar att driva frågorna kring personalens pressade arbetssituation på ett konstruktivt sätt.

Vi hoppas nu att Vårdförbundet tar parti för sina medlemmar och fortsättningsvis arbetar för att vi tillsammans kan hitta lösningar som gör vårdyrket attraktivt och där vårdpersonalen kan vara stolt över sitt arbete inom Region Östergötlands vårdsektor.