VÄrdförbundet: Vi vill tackas med höjda löner

Vi Àr mitt i en pandemi dÀr VÄrdförbundets medlemmar tar ett stort ansvar för en god och sÀker vÄrd dygnets alla timmar.

Vi vill ta ansvar och bidra till vĂ„rdens utveckling och ge medborgarna en god och sĂ€ker vĂ„rd, men inte under vilka förutsĂ€ttningar som helst, skriver VĂ„rdförbundet Östergötlands ordförande.

Vi vill ta ansvar och bidra till vĂ„rdens utveckling och ge medborgarna en god och sĂ€ker vĂ„rd, men inte under vilka förutsĂ€ttningar som helst, skriver VĂ„rdförbundet Östergötlands ordförande.

Foto: Julia Djerf

Debatt2021-03-10 06:20
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

FörvĂ€ntningarna Ă€r höga bland oss att arbetsgivaren ska tacka oss för allt hĂ„rt arbete, högt stĂ€llda krav, snabba förĂ€ndringar, höga arbetsbelastning och stressiga arbetsmiljö som vi stĂ€ller upp pĂ„, genom en högre grundlön. 

Nu om nÄgonsin mÄste vÀl arbetsgivare se hur oumbÀrliga vi Àr och ge oss rÀtt vÀrderad lön.

Satsningen pĂ„ grundlön frĂ„n Regionen 2020 för VĂ„rdförbundets legitimerade professioner – barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor – var ett steg i rĂ€tt riktning men det rĂ€cker inte för att göra den förskjutning pĂ„ lön som vi förtjĂ€nar samt för att fĂ„ till en lĂ„ngsiktig kompetensförsörjning som vĂ„rden sĂ„ vĂ€l behöver. 

Fler börjar sjuksköterskeutbildningen men lÄngt ifrÄn alla slutför den. Senaste NOVUS-undersökningen pÄ uppdrag av VÄrdförbundet visar att nÀra en fjÀrdedel av sjuksköterskorna övervÀger att byta arbete och hela 7 procent övervÀger att lÀmna vÄrden för gott pÄ grund av hur man blivit behandlad och hur upplevelsen av arbetet varit under pandemin.

Arbetsgivaren fortsĂ€tter att med ljus och lykta leta efter sjuksköterskor att rekrytera och anstĂ€lla men de verkar inte se att vi stĂ„r mitt framför nĂ€san pĂ„ dem och vill bli sedda, erkĂ€nda, uppskattade och rĂ€tt vĂ€rderade. 

Risken Àr att fler kollegor inte stannar kvar om vi inte fÄr rÀtt förutsÀttningar att utföra vÄrt viktiga arbete. Det börjar ta slut pÄ sympatier och lojalitet gentemot arbetsgivaren.

Regionens kostnader för bemanningspersonal skenar och flera arbetsplatser har sedan lĂ€nge varit helt beroende av att anvĂ€nda bemanningspersonal för att fĂ„ verksamheten att gĂ„ runt. Är det att ta ansvar för skattebetalarnas pengar och en lĂ„ngsiktig kompetensförsörjning? 

Att kortsiktigt lösa ett bekymmer genom att hyra in personal Àr inga konstigheter, men man mÄste komma ihÄg att man stÀller helt andra krav pÄ sin fasta personal. Det Àr de som ska utveckla vÄrden och driva verksamheten framÄt och vara den erfarna kÀrnan som skapar trygghet i teamen.

Regionens sjukhus har högst förtroende i landet. Mycket av det ligger i upplevelsen och bemötandet som medborgarna fĂ„r i den direkta vĂ„rden av bland annat VĂ„rdförbundets professionella legitimerade yrken. 

Politikerna talar hela tiden om att vi behöver fĂ„ till en lĂ„ngsiktig kompetensförsörjning men dĂ„ mĂ„ste man ta bĂ€ttre ansvar för att skattebetalarnas pengar fortsĂ€tter att lĂ€ggas pĂ„ rĂ€tt saker, som ju medborgarna vĂ€rderar sĂ„ högt. 

VĂ„rdförbundets medlemmar förvĂ€ntar sig en kompensation för sitt vĂ€l utförda arbete, i form av höga lönepĂ„slag. 

Vi vill ta ansvar och bidra till vÄrdens utveckling och ge medborgarna en god och sÀker vÄrd, men inte under vilka förutsÀttningar som helst.